Последни Рецепти
Последни Статии

Кои храни помагат срещу висок холестерол?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Холестеролът е органично съединение, което се намира във всички клетки на човешкия организъм. Неговата биологична роля се изразява в участие в изграждането на клетъчните мембрани, образуване на надбъбречните и половите хормони, витамин Д, жлъчни киселини. По-голямата част от холестерола се синтезира в черния дроб, а останалата се набавя чрез храната. Основни хранителни източници на холестерола са: тлъсти меса, карантия (черен дроб, сърца), яйца, млечни мазнини и други.

Какво означава добър и лош холестерол?
Мазнините в кръвта (холестерол и триглицериди) са неразтворими във вода, те се свързват с белтък под формата на липопротеинови частици. По този начин се осъществява транспорта им до тъканите и органите.
Липопротеините с ниска плътност (Хол – ЛНП, LDL) съдържат около 70% от общия холестерол и са известни под името “лош” холестерол. Същите го транспортират от черния дроб до органите. Когато той е в наднормено количество в кръвта настъпва увреждане на съдовите стени и развитие на атеросклероза.
Липопротеините с висока плътност (Хол – ЛВП, HDL) транспортират холестерола за преработка в черния дроб, където чрез жлъчните киселини същият се отстранява от организма. Следователно Хол – ЛВП не позволяват на холестерола да се натрупва по стените на артериите, поради което се нарича “добър” холестерол.

Какви са нивата на холестерол?
holesterol niva

Високият холестерол често притеснява хората, тъй като се свързва с риск от инфаркт и инсулт. Преди да предпишат медикаменти, лекарите обикновено съветват пациентите да променят начина си на хранене. Определени храни помагат по естествен начин за понижаване на нивата на “лошия” холестерол. Сред тях са богати на фибри и полезни мазнини продукти.
Храни, които понижават „лошия“ холестерол
Хранене при висок холестерол

За да се противодейства на високия холестерол, е важно хората да съблюдават какви храни консумират, напомня сайтът Харвард хелт.
Експертите препоръчват употребата на хранителни продукти, съдържащи разтворими фибри, които се свързват с холестеролните частици и допринасят те да бъдат изведени от тялото, вместо да запушват артериите.

Изследване показва, че приемът на приблизително 30 г разтворими фибри дневно помага за намаляване с 18 процента на нивата на липопротеина с ниска плътност или т.нар. “лош” холестерол.

Харвардските специалисти препоръчват също да се консумират храни, богати на ненаситени мазнини.

“Нездравословно е от храненето напълно да се изключват всички типове мазнини. Важно е наситените мазнини да се заменят с ненаситени. Те повишават нивата на липопротеина с висока плътност, известен като “добър” холестерол и съответно намаляват запушването на артериите”, пише Харвард хелт.

От сайта препоръчват следните храни за естествено понижаване на нивата на “лошия” холестерол:

1. Овесени ядки – отличен източник на разтворими фибри, които улесняват извеждането на холестерола от тялото.

yagodi kiselo mleko pix

2. Ечемик и други пълнозърнести продукти – допринасят за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания и също са добър източник на разтворими фибри.

3. Бобови култури – са друг източник на прочистващи холестерола разтворими фибри.

4. Патладжан и бамя – също са нискокалорични зеленчуци, богати на фибри.

5. Ядки – изследвания показват, че консумацията на ядки допринася за понижаване с 5 процента на нивата на “лошия” холестерол. Експертите препоръчват обаче да се избягват осолени и захаросани ядки.

6. Растителни масла – естествените масла съдържат ненаситени мазнини, които помагат за понижаване на холестерола.

7. Ябълки, грозде, ягоди и цитрусови плодове – включвайте тези продукти в менюто си, за да увеличите приема на разтворими фибри.

8. Соя – изследвания показват, че консумацията на 25 грама соев протеин дневно понижава с между 5 и 6 процента нивата на “лошия” холестерол.

9. Мазни риби – съдържат ненаситени мазнини, които спомагат за прочистване на холестерола

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории