Последни Рецепти
Последни Статии

При остеопероза – профилактиката е по-важна от лечението

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Остеопороза – тихата епидемия на XXI век
Остеопорозата е заболяване, което засяга плътността на костите. Намалената плътност влияе на здравината им и води до склонност към фрактури
В България болните от остепороза са около 850 000, основно жени, над 40 години. В бъдеще на подобен риск ще бъде изложена всяка втора жена и всеки осми мъж. По значимост това заболяване е на 4-то място сред неинфекциозните, като се нарежда след сърдечносъдовите, онкологичните и захарния диабет.
Хранителен режим за борба с остеопорозата

Медиците са категорични: ПРОФИЛАКТИКАТА е по-важна от лечението!

Остеопороза 1

Увеличете физическата активност!
С фитнес, бягане, тенис, дори и с обикновено ходене пеша ще поддържате необходимата здравина на костите си, ще стимулирате образуването на нова костна тъкан.


снимка от велопрехода в Италия,  Южната част, Пулия, колело, море и по 80 км преходи на ден

Мъжете трябва да тичат или да вдигат тежести, вместо да карат велосипед, за да поддържат костите си здрави, заявиха американски учени, след като установиха, че остеопорозата е много по-разпространена сред силния пол, отколкото се смяташе досега, съобщи в. “Дейли телеграф”.

Учени от университета на Мисисипи измериха костната плътност на доброволци на възраст от 35 до 50 години и установиха, че 28% от мъжете имат признаци, предшестващи остеопорозата, в сравнение с 26% от жените. Резултатите са изненадващи, защото се смяташе, че тази осакатяваща болест е по-разпространена сред дамите.

Най-добрият начин да се поддържа костната минерална плътност е с упражнения с натоварване с тежест, като ходене, бягане и скачане. Вдигането на не много големи тежести също е полезно.

На 20 години имаш лицето, дадено от Бога. На 40 – лицето, дадено от живота. На 60, лицето, което сам си си заслужил Алберт Швайцер

Балансираното хранене е важно, но хората са склонни да надценяват значението на калция за здравите кости. Калцият е важен, докато костите се развиват, обясни д-р Бас от екипа. След това са по-важни упражненията за натоварване с тежест, за да се поддържат костите здрави.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории