Храни, които ни правят по-здрави през зимата
Добави към моето меню
Настъпването на късната есен и зимата означава настинки, грип, особено, ако общуваме с много хора. Начинът на живот и храната може да ни помогнат да ни помогнат да се справим.
Ниските температури, липсата на слънце, краткият ден, мъглите са си стрес за организма и ние трябва сами да си помогнем за да останем в добра форма. Затова трябва да се храним умно. Това е списък съставен от канадски учени, които препоръчват продукти, които да присъстват на трапезата ни през късната есен и зимата за да останем здрави, работоспособни и усмихнати, за да се чувстваме добре.
Храни, които ще ни направят по-здрави през зимата
– Нар. Семената на нара са богати на полифеноли – естествени химикали, които се борят с инфекциите и възпаленията. За по-добър вкус смесете със сутрешните си овесени ядки. Красива добавка са зърната нар към рецепти от основно ястие, салата и десерти или питие.
Полезният нар
– Брюкселско зеле. Отстранете външните листа, подрежете кочаните и задушете със зехтин и морска сол. Или поставете зелчиците в тава върху готварска хартия и запечете, докато покафенеят. По-витаминозна и освежаваща зимна храна не може да съществува!
Какво трябва да знаем за брюкселското зеле
– Мушмули. Плодовете на мушмулата са вкусни и полезни, но и често и пренебрагвани. Антиоксидантите в тях контролират диабета и пораженията върху клетките, полезни са и за храносмилането
Мушмулите, вкусни и полезни
– Праз. Отлично средство срещу настинки и вкусен във всякакви рецепти от супа до празеник за дългите зимни вечери. Добавете към омлети, салати, ориз, задушете с пилешки късчета и вино или сложете в супата.
Рецепти с праз
– Киви. Едно киви съдържа около 100 мг засилващ имунитета витамин С. Освен на плодова салата може да го направите на смути за закуска, а защо не и да го съчетаете в салата със спанак.
Полезното киви
– Червено цвекло. Вкусно е може да се приготвя на салата, а в руската кухня се добавя и към различни супи. Помага на организма да понесе по-добре застудяването, зарежда ни с витамини и повишава настроението. Може да приготвите вкусна салата като го настържете на ренде, добавите 2 настъргани моркова, зехтин и малко орехи или салата от изпечено цвекло обвито във фолио във фурната, добавете сирене, орехово олио или зехтин и малко орехи.
Червеното цвекло e бомба с витамини
– Кисело зеле. Освен, че може да се приготвят много и най-различни рецепти с него през зимата е и полезно. Заздравява имунната система, подобрява храносмилането и подпомага усилията за отслабване (стига да не го комбинираме със сланина). Сокът му се използва в много страни за подобряване на чревната флора, превенция на простудни заболявания и… против махмурлук. Проучване на Американския център за ракови заболявания показа, че киселото зеле е много ефективно дори в предотвратяването и лечението на рака на гърдата.
изолзвана публикация в MensHealth