Продукти, които усилват чувство за глад
Добави към моето меню
Продукти, които усилват чувство за глад
Някои продукти усилват чувството за глад, а не го утоляват. Кои са те?
Продуктите с висок гликемичен индекс усилват чувството за глад, вместо да го засищат. Пример за такива продукти са продукти от бяло брашно, бонбони, всички храни богати на бързи въглехидрати. Веществата, които доставят енергия на организма се разграждат бързо, повишава се нивото на кръвната захар и човек отново усеща чувство за глад.
Специалистите съветват да бъдем внимателни с хляб от бяло рафинирано брашно, защото почти не съдържа фибри и да избираме такова от пълнозърнесто брашно.
Соковете също не помагат да се справим с глада. Съвременните сокове, които се предлагат не съдържат фибри, но съдържат много захар и консерванти, затова ако ви се пие сок пригответе си смути сами и не го съхранявайте повече от 30 мин. Или изберете свеж плод.
Следващата група продукти наистина е вредна – крекери, чипс, шоколад, алкохол, паста от бяло брашно, суши, зърнени закуски за бързо приготвяне.
Ако закуската е богата на бързи въглехидрати организмът ще усети чувство за глад преди да е станало време за обяд.
Алкохолните напитки повишават изработката на лептин. Лептинът е хормон, който играе ключова роля в регулирането на приема и разхода на енергия в организма, включително на апетита и метаболизма. Освен това алкохолът води до обезводняване и намаляване на полезните вещества в организма. Редовната употреба на алкохол води до сериозно последствия за черния дроб, бъбреци и сърце.
Мнозина смятат сушито за здравословна храна – в действителност това е бял ориз с риба. Но белият ориз не може да утоли глада. Затова се препоръчва белия ориз да бъде заменен с кафяв, който съдържа повече фибри (фибри кафяв ориз – 3,5 г, при бял ориз – 1 г )измерено за една чаена чаша ориз)
Да не забравяме и фаст фууд храната и заведенията където се предлага, там има специални политики как клиентът да поръчва повече
Бъдете внимателни и със зърнени закуски за бързо приготвяне – това са онези закуски от лъскавите кутии – основно съдържат овесено или царевично брашно, освен нишесте и малко витамини от група В, съдържат и различни добавки, които ги овкусяват, но не ги правят по-полезни – такъв е корнфлейкс, затова се поднася с мляко или с плодове. Не говорим за мюсли – мюслито е смес от овесени и ръжени ядки, към които се добавят сухи плодове, богати на бавни въглехидрати или ядки и семена – те са източник на белтъчини и на незаменими ненаситени мастни киселини, макар и да повишават калоричността на закуската, я правят по-полезна.