Последни Рецепти
Последни Статии

Хранителен режим, който лекува депресия

Добавено в Други

Добави към моето меню

Депресията е заболяване. И справянето с този проблем започва с приеманео му. Има две неща с които да повлияем – движение и хранене. Активното движение помага – може да изберете от бягане в парка, разходка по възможност край вода (река, море, езеро) или такава, която на вас ви харесва.

Една приятелка ми сподели за правилото на „Трите С“-та – слънце, смях и секс. От това зависи доброто ни самочувствие и да не изпадаме в депресирано състояние от което се излиза трудно – активно движение, слънце, чист въздух, и партньор. И да може да се смеем, да има за какво да се смеем.
Да видим как помага храната.

Подобряването на качеството на хранене успешно лекува клинична депресия, установява ново проучване.

depressed pix

В тримесечното изследване участват хора, диагностицирани с класическо депресивно разстройство. Те са разделени на две групи, една от които получава подкрепа от клиничен диетолог. Контролната група получава достъп до социална подкрепа, която също помага при лечение на депресията.

В края на изследването симптомите на хората в „диетичната“ група се подобряват значително. При една трета от хората, които променят начина си на хранене, депресията е в ремисия. Същото се случва само с 8 процента от хората в контролната група.

„От известно време знаем, че има ясна връзка между качеството на хранене и риска от депресия. – казва проф. Фелис Джака, водещият автор на изследването.

„Такъв е случаят по цял свят, в различни страни, култури и възрастови групи, като здравословните диети се свързват с намаляване на риска от депресия, а нездравословните – с увеличаването му“ – посочва тя. „Въпреки това, това е първото рандомизирано контролирано проучване, което директно тества дали подобряването на качеството на диетата може наистина да лекува клинична депресия.“

Храни, които борят депресията

Диетологът окуражава хората да ядат повече от следните хранителни типове:
зеленчуци
плодове
пълнозърнести храни
бобови растения
риба
леки меса
зехтин
ядки

И да избягват следните храни:
захарни изделия
рафинирани зърнени закуски
пържени храни
бързи закуски
преработени меса
сладки напитки

„Тези резултати не се обясняват с промени във физическата активност или телесното тегло, а са тясно свързани със степента на промяна в храненето.

Хората, които са се придържали по-строго към препоръчания начин на хранене са усетили най-голямо подобрение в симптомите на депресия.“
Изследването предполага, че трябва да се предостави помощ от диетолог на хората, които се лекуват от депресия.

Учени от Университета в Мелбърн са стигнали до извода, че промени в храненето могат да ни предпазят от състояния като депресия.

Психичните заболявания са една от водещите причини за трайна нетрудоспособност в света, от които депресията съставлява голям дял, посочва проф. Джака. Депресията освен това увеличава риска от разпространени физически заболявания (които на свой ред я утежняват) като диабет тип 2, затлъстяване и сърдечни болести.

Успешното подобряване на качеството на хранене допринася и за борба с тези заболявания.

Източник: A randomised controlled trial of dietary improvement for adults with major depression

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории