Кадаиф
Добави към моето меню
Кадаиф
рецептата е на една жена, която от 25 години прави кадаиф на Самоводската чаршия във Велико Търново. Удоволствие е да я наблюдавате когато го прави. Приготвя го на един голям метален кръг, който тя завърта. Някога се е нагрявал с дърва, а сега с реотани . С едно приспособление на тънки конци изсипва сместа от брашно, вода и щипка сол.
Металният кръг се върти и след няколко минути кадаифа е готов.
Един пакет от 250 гр се пълни от 2-3 завъртания на кръга, а цената от 2 лева е символична за изнесеното шоу. Подобна атракция съм виждала само в Истамбул, където жените седнали зад подобен въртящ се метален кръг, приготвят гюзлеми
250 гр кадаиф
1 ч.ч. орехи
1 ч.ч. стафиди
за сиропа:
1 300 мл вода
500 гр захар
1 щипка канела
настъргана кора на 1 лимон
1 ванилия
* Кадаифът се разстила в тава и се изпича във фурната на 200 градуса. Разбърква се равномерно докато пожълтее.
* Тогава се добавят нарязаните на ситно орехи и стафидите, предварително накисната за 10 мин в гореща вода.
* Пече се докато кадаифа стане златист и се е препекъл от всички страни равномерно.
Приготвяне на сиропа:
* В тенджерка се налива водата и се добавя захарта.
* Захарният сироп трябва да поври около 2-3 минутки и тогава се добавя настърганата кора от лимон, щипка канела и ванилията.
* И тук важи правилото на баклавата – поизстиналият кадаиф се залива с хладкия сироп.
* Тавата се захлупва с друга тава за да може да се задуши хубаво кадаифа и да може да поеме сиропа.
Кадаиф, като на баба
рецептата, която знам от баба си е следната, когато кадаифа е купен от магазина.
1 опаковка 350 гр. или 400 гр кадаиф
1 ч.ч. натрошени орехи
100 гр. краве масло
за сиропа:
1 л. вода
0,5 кг захар
ванилия
настъргана лимонова кора
* Кадаифа се разстила в тава, като отгоре равномерно се слагат нарязаното на парченца масло и нарязаните на ситно орехи.
* Запича се във фурната до златист цвят.
* От водата и захарта се приготвя захарен сироп,като се оставя да поври 10-на минути. Накрая се добавят ванилията и лимоновата кора.
* Изстиналият кадаиф се залива с горещия сироп, покрива се с кърпа и се оставя поне за 3 часа да поеме сиропа.
* Нарязва се на квадрати и се поднася изстуден, украсен с цели орехови ядки
за сиропа:
1,2 л вода
400 гр захар
2 ванилии
1 щипка канела
на върха на ножа – лимонтозу
Сиропа трябва да ври на силен огън, без капак поне 10 мин