Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти с кайсии

Добавено в Десерти

Добави към моето меню

От началото на юни до средата на юли може да се наслаждаваме на сладостта и леката кисела нишка на кайсиите
Кайсии плод на лятото
А през цялата година присъстват в менюто ни като сладко, мармалад или нектар от кайсии. Или сушени кайсии като добавка към мюсли, овесени бисквити или просто потопени в шоколад. Кайсиевите ядки също са полезни.

Златисто-оранжевият цвят, кадифена кожа и невероятен вкус ги правят наистина неустоими.
Защо да хапваме кайсии

kajsii pix 2

Кайсиите са вкусни и полезни. В тях се съдържат значителни количества витамини като витамин А, С, Е, К и ниацин. Богати са и на редица минерали като мед, калий, манган, фосфор и магнезий, както и много други. Източник са на диетични фибри.

Решихме да съберем на кратко здравословните ползи от кайсиите:

Кайсиите помагат при запек – Съдържат много добри количества фибри, поради което имат слабително действие. Те стимулират стомашно-чревния тракт и подобряват движението на червата. Също стимулират храносмилателните и стомашни сокове, които помагат за усвояването на хранителните вещества и съответно за по-лесното обработване на храната.

Кайсиите укрепват костите – Това се дължи на минерали като калций, манган, фосфор, желязо и мед, които са необходими за развитието на костите. Така че редовното им консумиране освен че ги заздравява, помага за превенция от различни костни заболявания като остеопороза.

Кайсиите са полезна храна при анемия – Минералите мед и желязо в кайсиите също подпомагат производството на хемоглобин. Поради тази причина кайсиите са плодове, които подобряват симптомите на анемия, която е свързана с дефицит на желязо. Състоянието може да доведе до умора, слабост, замаяност и проблеми с храносмилането. Освен желязото, медта също е много важен елемент за образуването на червени кръвни клетки.

Кайсиите помагат в превенцията на рака – Особено полезни са кайсиените ядки, тъй като съдържат каротеноиди и антиоксиданти съединения, които елиминират свободните радикали, водещи до образуването на раковите клетки. Антиоксидантите в тях също възпрепятстват появата на сърдечни заболявания и болест на Алцхаймер.

Кайсиите са полезни за сърцето – Те са чудесен плод за предпазване на сърцето от заболявания като инсулт, инфаркт и атеросклероза. Това се дължи на диетичните фибри и калия, които допринасят за доброто здраве на сърцето. В допълнение, калият в кайсиите помага за понижаване на кръвното налягане.

Кайсиите укрепват здравето на очите – Както повечето оранжеви плодове и зеленчуци като моркови, тиква и др., така и кайсиите са изключително полезни за очите. Благодарение на бета-каротин, се повишава притокът на кръв, като се възпрепятства дегенерация на макулата.

kaisii recepti
Рецепти с кайсии

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории