Рецепти с кайсии
Добави към моето меню
От началото на юни до средата на юли може да се наслаждаваме на сладостта и леката кисела нишка на кайсиите
Кайсии плод на лятото
А през цялата година присъстват в менюто ни като сладко, мармалад или нектар от кайсии. Или сушени кайсии като добавка към мюсли, овесени бисквити или просто потопени в шоколад. Кайсиевите ядки също са полезни.
Златисто-оранжевият цвят, кадифена кожа и невероятен вкус ги правят наистина неустоими.
Защо да хапваме кайсии
Кайсиите са вкусни и полезни. В тях се съдържат значителни количества витамини като витамин А, С, Е, К и ниацин. Богати са и на редица минерали като мед, калий, манган, фосфор и магнезий, както и много други. Източник са на диетични фибри.
Решихме да съберем на кратко здравословните ползи от кайсиите:
– Кайсиите помагат при запек – Съдържат много добри количества фибри, поради което имат слабително действие. Те стимулират стомашно-чревния тракт и подобряват движението на червата. Също стимулират храносмилателните и стомашни сокове, които помагат за усвояването на хранителните вещества и съответно за по-лесното обработване на храната.
– Кайсиите укрепват костите – Това се дължи на минерали като калций, манган, фосфор, желязо и мед, които са необходими за развитието на костите. Така че редовното им консумиране освен че ги заздравява, помага за превенция от различни костни заболявания като остеопороза.
– Кайсиите са полезна храна при анемия – Минералите мед и желязо в кайсиите също подпомагат производството на хемоглобин. Поради тази причина кайсиите са плодове, които подобряват симптомите на анемия, която е свързана с дефицит на желязо. Състоянието може да доведе до умора, слабост, замаяност и проблеми с храносмилането. Освен желязото, медта също е много важен елемент за образуването на червени кръвни клетки.
– Кайсиите помагат в превенцията на рака – Особено полезни са кайсиените ядки, тъй като съдържат каротеноиди и антиоксиданти съединения, които елиминират свободните радикали, водещи до образуването на раковите клетки. Антиоксидантите в тях също възпрепятстват появата на сърдечни заболявания и болест на Алцхаймер.
– Кайсиите са полезни за сърцето – Те са чудесен плод за предпазване на сърцето от заболявания като инсулт, инфаркт и атеросклероза. Това се дължи на диетичните фибри и калия, които допринасят за доброто здраве на сърцето. В допълнение, калият в кайсиите помага за понижаване на кръвното налягане.
– Кайсиите укрепват здравето на очите – Както повечето оранжеви плодове и зеленчуци като моркови, тиква и др., така и кайсиите са изключително полезни за очите. Благодарение на бета-каротин, се повишава притокът на кръв, като се възпрепятства дегенерация на макулата.