Последни Рецепти
Последни Статии

Как да избираме колбаси

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

На въпроса „Колко често в меню ни да присъства месо?“ препоръките са за 2 порции на седмица и за 2 порции риба. С рибата у нас е трудно, заради по-високата й цена в сравнение с месото. От предлаганото месо може да избираме – агнешко (главно около Великден), свинско (което много е често внос от Испания), телешко (с по-висока цена е и не се предлага качествено, като телешко често означава и говеждо), птици (заради твърдения, че съдържат антибиотици се купуват по-рядко, предлага се патешко и пуешко месо), в големите вериги има и заешко месо.
И ако това е положението с прясното месо, което избираме на щанда в магазина, какво може да се каже за това какво съдържат и как са обработени различните колбаси, които ни изкушават от реклами и от щанда.
Не коментираме колбаси, които имат по-ниска цена от кг месо.

Да приемем, че сме в магазина, цената не е фактор и искаме да изберем качествен колбас за да направим сандвич на детето си.
Кой да изберем и защо?
И след като погледнем етикета ясно ли ни е какво съдържа и как е направен?

red meat 1

Дори, да спазваме препоръката за 2 порции червено месо на седмица, то може да се окаже, че всеки ден в менюто ни има обработено месо – това са различни колбаси, филета, салами, пастети…

Какво е обработено месо?
От Международната агенция за ракови изследвания дефинират „обработеното месо“ като „месо, което е преработено чрез осоляване, ферментиране, опушване или други видове обработка, които подсилват вкуса или подобряват съхранението“. Изследователите поясняват, че обработените меса съдържат предимно свинско и телешко, но не е изключено в тях да се открият и други червени меса, пилешко месо или други месни продукти, като кръв.
През 2015 г. Имаше публикации затова, че
Обработените меса са канцерогенни

В доклад, публикуван в The Lancet Oncology, поясняват, че процесите на обработване на месото могат да доведат до развитието на канцерогенни вещества.

Важно е количеството обработено месо и как е обработено. Препоръките на МЗ са за 160 г седмично колбаси . Преработените меса са по-опасни, когато се консумират опушени или препечени на скара и грил.  Важно е да се консумират с повече зеленчуци и салата.

Колко е солта в колбасите?
Най-старият метод за съхраняване на месо е чрез осоляване. Солта драстично намалява влошаването на месото, без да се налага то да се замразява. 3-4,5 процента от съдържанието на наденичките е сол.
През 2019 г. Препоръките за прием на сол бяха намалени, като се отчита основното количество сол постъпва чрез обработени храни (солта е и овкусител и консервант)

При ферментацията към него се добавят „добронамерени“ бактерии, чиято цел е да прогонят лошите, които го развалят.
При опушването се добавят антимикробни химикали, които забавят развалянето на месото.
Готвенето при високи температури – например когато печете месото на грил – пък от своя страна може да направи крайния продукт канцерогенен.

Колко лоша е ситуацията?
Яденето на обработено месо в големи количества, увеличава риска от рак на дебелото черво и вероятно дори до рак на стомаха. Учените изчисляват, че този тип храна убива приблизително 34 000 души всяка година.
Други причини за смърт годишно:
Червено месо: 50 000.
Пушене: 1 000 000.
Алкохол: 60 000.
Замърсяване на въздуха: 200 000.

Здравните служби на Великобритания ни препоръчват ад ограничаваме консумацията на червено и обработено месо до не повече от 70 грама на ден, пише Tech Insider.

kolbasi pix

През 2018 г. бе публикувано изследване на изследователи от Johns Hopkins University, че Обработеното месо увеличава риска от маниакална депресия
Те са стигнали до извода, че не всички обработени меса са свързани с повишения риск от маниакална депресия. Те твърдят, че прошутото например не излага хората на тази опасност, за разлика от кренвиршите, наденичките и други подобни месни изделия.

Изводът, който може да направим, че може да спрем избора си на колбаси като прошуто и качествена шунка от бут.
Нашият съвет в по възможност да си направите сами.
Може да направите домашен пастет от пилешки дробчета.
През зимата може да направите рибица на филе.
Може да изпечете цяло парче месо и така да имате домашно приготвена шунка.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории