Последни Рецепти
Последни Статии

В ЕС ще има лимит за трансмазнините в храните

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

За вредата от трансмазнините е казано много. Те са враг на здравословното хранене.
Транс мазнини се съдържат в маргарин, полуфабрикати, фаст фуд, бисквити, вафли, други сладкиши, в евтиния шоколад. Има ги и в много полуфабрикати като пуканки за микровълнова печка, замразени пици, сметани за кафе.
Според проучване трансмазнините допринасят за увеличаване на риска от развитие на сърдечни заболявания, чрез повишаване на „вредния” холестерол и намаляване нивата на „добрия”. Увеличават и риска от развитието на рак на гърдата. Установява се, че жените с високо ниво на въпросните липиди имат два пъти по-висок риск от заболяването.

В САЩ Службата по храните и лекарствата официално обяви, че широко разпространените хидрогенирани мазнини са вредни за здравето и се очаква забраната им. Някои страни в ЕС въведоха забрани. У нас има препоръка на МЗ.

От 2021 г. в ЕС ще има лимит за трансмазнините в храните

Как да намалим консумацията на трансмазнини
СЗО с план за премахване на трансмазнините
За ограничаване на трансмазнините в храните

trans-fat

През април 2019 г. Европейската комисия прие нов регламент за определяне на максималния лимит за използването на промишлено произведените трансмазнини в храните от ЕС. Мярката има за цел да защити здравето на потребителите и да предостави на европейците възможности за по-здравословно хранене, се посочва в прессъобщение на институцията.

През годините редица научни изследвания, включително и на Европейския орган за безопасност на храните, подчертаха, че хранителният прием на трансмазнините трябва да бъде възможно най-нисък, за да се избегнат рисковете за здравето.

Максималният лимит, който е наложен сега, е до 2 грама от промишлено произведени трансмазнини на 100 грама от мазнините в храна, предназначена за крайния консуматор и храна за доставка на дребно. Също така производителите трябва да предоставят информация за количеството трансмазнини в храна, доставена на други предприятия, ако лимитът от 2 грама е надвишен.

Регулацията ще влезе в сила от 2 април 2021 г.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории