Последни Рецепти
Последни Статии

Как да намалим пестицидите в плодовете и зеленчуците

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Всички знаем, че при отглеждането на плодове и зеленчуци се използват пестициди. Те образуват покритие върху зеленчуците и плодовете, което трябва да остане върху растенията възможно най-дълго, за да ги предпази от вредители и болести.

Хранене с по-малко пестициди
Как да познаем обаче има ли пестициди в плодовете и зеленчуците, които толкова обичаме да хапваме сурови и свежи през лятото? Ето няколко практични съвета, пише ABC Fact.

По какво се познава има ли пестициди в плодовете и зеленчуците
При избора на плодове и зеленчуци в магазина потърсете етикета и прочетете какво какво съдържа като информация.
orange etiket
С цел запазване на качеството на плода е обработен с емазалил тиабендазол, восък: Е904, Е914. Кората не е подходяща за консумация.

Колкото по-голям е зеленчукът или плодът, толкова по-вероятно е той да е пълнен с нитрати. Зеленчуците, отглеждани с нитрати, обикновено нямат типичен вкус. Ако след разрязването на домат виждате бели вени и лека плът – по време на отглеждането й са използвани нитрати. Друг признак на нитрати е дебелата коричка. Тъмно зелените краставици също се отглеждат с нитрати. Цветът на една краставица трябва да е тревист. Ако динята е голяма, но вътрешността не е сладка и семената не са узрели, тя е била захранвана с химикали.
Ягодите, които ни изкушават през цялата година в магазина нямат онзи вкус и аромат, които имат набраните в градина и често са много по-едри.
И през 2018 г. за пореден път ягодите се оказват най-замърсената храна. С откритите в тях над 20 пестицида, те оглавяват списъка на “12-те най-мръсни плодове и зеленчуци” на Environmental Working Group

Ако предпочитате да купувате продукти от био магазини, проучвания показват, че органичните зеленчуци не са много по-различни от обичайните, те също съдържат пестициди, но по-малко.
Ако искате да купите потърсете етикета със зеленото листо, който се слага на сертифицираните био храни. Те съдържат по-малко пестициди, което ги прави подходящи за децата.

Хранене с по-малко пестициди

zelenchuci voda pix
Как да премахнем донякъде вредните вещества от плодовете и зеленчуците вкъщи?

1. Измийте под течаща вода
Изплакнете добре зеленчуците и плодовете под течаща вода – това е по-ефективен начин за почистване, отколкото просто да ги оставите в съд с вода. Може да използвате и четка за по-твърдите.

2. Накиснете в солена вода
Ако всички зеленчуци предварително се потопят в осолена студена вода за около час, това ще отнеме някои от вредните вещества. Ако измивате зеленчуци и плодове преди да ги съхранявате, те трябва да се изсушат преди да ги поставите в хладилника. Ако са влажни, по тях бързо ще се развият бактерии.

3. Използвайте сода
Обикновената сода за хляб има уникални дезинфекционни свойства. Измийте зеленчуците в топла вода с една супена лъжица сода – алкалната среда унищожава пестицидите в зеленчуците. След това трябва да измиете зеленчуците под течаща вода.

4. Лимон, оцет, сода
Вземете една част ябълков оцет, разредете с четири части вода, добавете 1 с.л. сода за хляб и сок от 1 лимон. Потопете храната за 20 минути. В края на процедурата можете да видите утайка на дъното на съда. Изплакнете под течаща вода.
Слагайте плодове и зеленчуци във вода с оцет за 30-60 мин. Ако се появи пяна във водата по-добре ги изхвърлете особено, ако са зеленолистни зеленчуци. Изплакнете под струя вода. След това консумирайте.

apple zeleni pix

5. Отстранете горния слой
Въпреки че много от хранителните вещества се съдържат в кората, тази част от плода е най-изложена на химикали.

6. Готвене
Готвенето също унищожава донякъде нитратите в зеленчуците и плодовете. При термична обработка могат да бъдат унищожени до 80% от вредните вещества. Белените зеленчуци трябва да се поставят за кратко във вряща, подсолена вода и после да се прецедят. Трябва да се отбележи, че по време на пържене се отстраняват само 10% нитрати.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории