Последни Рецепти
Последни Статии

Не яж боклуци, яж зеленчуци!

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Фондация “За храната” провежда националната кампания “Ден на революцията в храненето” за трета поредна година в големи и малки населени места. В нея ще се включат над 1000 доброволци – родители и учители от почти 70 населени места, които ще организират 220 безплатни детски кулинарни работилнички за 7000 деца.

Те ще се проведат в детски градини, училища и заведения за хранене. Фондация “За храната” предоставя на доброволците – организатори на работилнички, рецепти и презентации, съгласувани с лекари-диетолози на Консултативния съвет на фондацията, както и допълнителни образователни материали и подаръци за децата.

mamuri
Рекорден брой деца – 7000 от цялата страна, ще приготвят здравословна и вкусна храна на 17 и 18 май 2019.

Образователната кампания “Ден на революцията в храненето” има за цел да стимулира консумацията на повече плодове и зеленчуци за сметка на т.нар junk храни. Кампанията цели да привлече вниманието на възрастните и най-вече на децата, за да се замислят с каква храна се храним и какво влияние оказва тя на нашето тяло, а и на нашето самочувствие.

юПрез 2019 мотото е “Не яж боклуци, яж зеленчуци” (детски цитат). Редовният прием на „junk” (от англ. език – боклучава) храна, включително газирани напитки с кофеин и захар, води до здравословни проблеми в дългосрочен план – затлъстяване, запек, диабет тип II и др. метаболитни нарушения и хронични заболявания, емоционални нарушения/ депресивни състояния, хиперактивност, проблеми със съня и др. Консумацията на този вид храни внася допълнителни и излишни килокалории към ежедневния калориен прием в детска възраст. Съдържанието им е богато на захар, сол, мазнини, но бедно на нутриенти – протеини, фибри, витамини и минерали.

Проучвания доказват, че приемът на такава храна повече от 3 пъти седмично се асоциира с атопични нарушения, а прием от 4-6 пъти седмично води до проблеми в концентрацията и понижени резултати по математика и литература в училище, сравнено с децата, които не ядат толкова често такава храна.
Храни, които не трябва да давате на деца

Антидот на този вид храна е повишеният прием на плодове и зеленчуци. Зеленчуците, от своя страна, са източник на много полезни хранителни вещества, фибри, антиоксиданти, витамини (вит. А, вит. С, вит. К, фолиева киселина и др.) и микроелементи. Препоръчителният прием на плодове и зеленчуци за децата е между 300-400 г. дневно в зависимост от възрастта. Те са необходими за правилния растеж и развитие, за профилактика от заболявания и укрепване на имунната система.

ne yazh bokluci
Запишете детето/децата си за безплатно участие в “Революция в храненето”, 17-18 май 2019 г. Не яж “боклуци”, яж зеленчуци. На картата на кампанията са показани всички кулинарни работилници – https://www.zahranata.org/frd-workshops-regs/

През 2018 г. мотото на кампанията Food Revolution Day 2018 бе “Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар“.

Защо децата трябва да имат достъп до качествена, прясна и здравословна храна
– Децата, които се учат да готвят, избират много по-здравословни продукти за ядене и разбират как храната се отразява на организма им.
– Децата, които обядват готвена и здравословна храна, имат много по-добри резултати в училище и по-малко бягат от часове.
– Подобряването на режима на хранене и повишаването на физическата активност са много по-ефективни в профилактиката на диабет тип 2, отколкото взимането на лекарства.
– Домашно приготвената храна не съдържа неизвестни добавки и консерванти, много по-богата е на хранителни вещества, по-нискокалорична е и съдържа по-малко количество трансмазнини, наситени мазнини и натрий.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории