Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които не трябва да се ядат сурови

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Кои зеленчуци са по-полезни сготвени, отколкото сурови
Знаете, че трябва да избягвате сурово месо и яйца, нали? Или сурови картофи?
Дори има правило, че храни, които не можем да ядем сурови трябва да включваме колкото се може по-рядко в храненето си.
Разбира се има изключения. Такава рецепта е Стек Тартар Ако сте готови да опитате, продуктите трябва да са качествени, защото и месото и жълтъкът са сурови.
Стек Тартар
Има рецепти в които се използват сурови яйца. Особено след новини за яйца и салмонела яйцата задължително минават през термична обработка. И тогава рецепти от тирамису до шейк със сурови яйца се променят.
Е, сурови картофи, може да сме опитвали като ученици, защото има поверие, че ако ядеш вдигаш темепратура.

При здравословното хранене знаем, че по-полезни са суровите зеленчуците и колкото по-малко термична обработка преминават, толкова по-добре. Но има и изключения.

Кои зеленчуци са по-полезни сготвени, отколкото сурови

През последните години центрове за контрол на заболяванията са идентифицирали различни патогени и съставки, които не трябва да бъдат приемани в сурово състояние. Foodpanda подбра храни, които да подлагаме на термична обработка преди консумация.

Картофи – яденето на картофи сурови може да предизвика подуване на корема и нежелани стомашно-чревни ефекти, защото картофите съдържат нишестета, които не са устойчиви на храносмилането.

Фасул – ето още една нормално здравословна храна, която може да бъде опасна, ако се яде по грешен начин. Бобовите храни са много полезни, защото съдържат фибри, протеини, магнезий… но трябва да се ядат след като се накиснат с вода и след това се сваря. Може да приготвим кълнове от леща и боб мунг, но покълването е процес. Червеният боб е пълен с протеини, фибри и антиоксиданти, но яденето им може да доведе до поражение на стомаха.

Сурови и не добре изсушени колбаси – тези колбаси могат да се заразят с определени бактерии когато са сурови. Когато обаче се изсушат, бактериите в колбасите умират и може да ги хапвате спокойно. Приготвянето на домашни колбаси е процес на осоляване (солта е консервант) и време за изсушаване.

Мляко – млякото, което идва направо от крава, без да се пастьоризира, може да съдържа вредни бактерии като Е. coli и Salmonella

Някои видове бадеми – бадемите, които познаваме и обичаме, се наричат „сладки бадеми“ и има някои отлични здравословни причини да ги ядем. Горчивите бадеми приличат на своя братовчед. Те са вид сладки бадеми, но съдържат циановодородна киселина, която е опасна комбинация от циановодород и вода
Сурови или печени ядки?

Патладжан – суровият патладжан съдържа соланин, същият токсин, който прави суровите картофи проблематични. В частност „Младите патладжани“ или патладжаните, съдържат по-голямата част от този токсин.

Гъби – те съдържат множество полезни свойства, включително антиоксиданти, витамини от група В и калий. Някои лекари отбелязват обаче, че топлината е необходима, за да се освободят някои от тези хранителни вещества и ползи. Освен това, суровите гъби са известни с това, че са трудно смилаеми и са сред най-концентрираните източници на естествено срещащ се токсин, агаритин.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории