Последни Рецепти
Последни Статии

Как се променят вкусовете ни към храната с годините

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Как се променят нашите вкусове към храната през годините – от деца, докато станем големи хора.

Разпознаваме 5 основни вкуса – сладко, кисело, солено, горчиво и лютиво, които нашите мозъци разчитат различно през етапите на израстване.

Децата са ултра-чувствителни, когато става въпрос за храна, особено с интересен цвят и текстура. Това е причината те да се впечатляват от цветни бонбони, шоколад, сладолед и да са най-големите любители на сладкишите.

В юношеството си обаче, при хората се обостря и обонянието. Тогава те са по-склонни да се хранят с готвени ястия, добре подправени и ухаещи вкусно. В тази възрастова група са и най-големите консуматори на пици, картофи и други апетитни неща за бързо хранене.

Децата и юношите ядат по-малко плодове и зеленчуци от тези, който са над 20 годишна възраст.

На възраст 20+ се забелязва повишена консумация на месо, зеленчуци и плодове. Тогава се проявяват и идеите за здравословно хранене, диети, веганство и т.н

Вкусови рецептори – Често казваме „Да ти е вкусно“ или си мислим за вкусна храна. Но какво е вкусът към храна? Какво представлява като сетиво?

vkusno

С напредване на възрастта, нашите вкусови рецептори спират регенериращо, и чувството ни за мирис притъпява. Поради тази причина много тийнейджъри, които не са обичали риба заради мириса, с напредване на възрастта започват да я консумират.

На възраст 40+ намираме най-верните фенове на месото, ориза, картофите и като цяло варивата.

Всеки човек има индивидуално развити вкусови рецептори, определящи се от така наречените „пъпки“, които имат постоянен цикъл от две седмици на раждане, смърт и прераждане. Помислете си какво сте обичали като деца и какво не и дали това се е променило с вашето израстване.

По идея на foodpanda

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории