Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които да избягваме през лятото

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Сезонното хранене е добро и за здравето и за семейния бюджет. Всеки плод и зеленчук, когато се консумира в сезона в който е узрял и готов за консумация е най-полезен. Народът ни е казал, че сме доживели до пролетта, когато се хванем за зелено и през март, април, май на трапезата ни присъстват зелени салати, зелен лук и чесън, спанак, коприва, лопуш… първите пресни картофки,тиквички, ягоди… Късната пролет и началото на лятото имат своето разнообразие от плодове и зеленчуци.
През юни може да избираме череши, вишни, ягоди, кайсии, праскови, малини, френско грозде … и менюто ни може да включва различни рецепти с пресни картофи и тиквички. Първата бакла, зелен грах също внасят разнообразие в менюто ни. И колко много салати – зелена салата, домати, краставици, зелен лук и чесън, първите свежи моркови.

Praskovi nektarini kajsii

Кои продукти да изключим от храненето си през лятото, защото не им е сезон, съхранявани са твърде дълго и съдържат по-малко полезни вещества през горещите дни.
Кои са храните и напитките, които не трябва да приемате през лятото?

Кафе и чай. Колкото и да не ви се иска да се разделите с любимите напитки, намалете употребата им, защото имат силен диуретичен ефект.
Цитрусови плодове. Те са най-пресни през зимата, затова мандарините и портокалите ги свързваме с Коледа. Вносът им през летните месеци представлява предимно залежала по складовете продукция и не изглеждат така апетитни като през студените дни..
Нар и киви. Това са плодове на юга, растат и в нас и реколтата им се бере през късна есен.
Затова през лятото изберете ягоди, череши, кайсии, нектарини и праскови.
По-малко месо през лятото. В летните горещини не е особено препоръчително да се яде много месо. Изберете риба и морски дарове, а от месото с по-малко мазнина.
Овесени ядки. Богати са на фибри и са полезни за храносмилането. Те доставят на организма големи количества витамини от група В. Също така обаче овесените ядки са с високо съдържание на протеини. Те, подобно на месните продукти, изискват повече енергия за обработка и повишават телесната температура.
Сладки картофи. Тяхната реколта се прибира през есента. Освен това най-често сладките картофи се транспортират от Северна Америка към магазините в Европа, което допълнително влошава вкусовите им качества.
Аспержи. Това е храна на пролетта, тогава е реколтата им. През останалото време на годината вкусовите им качества са занижени, както и хранителната им стойност.

Хранене през лятото

Хубаво лято с една мисъл на Рей Бредбъри: “Вземи лятото в ръка, налей си лято в чашата, в мъничка чашка, разбира се, в най-мъничката детска чашка; смени сезона в своята кръв, като повдигнеш чашата до устните и в тях излееш лято”

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории