Последни Рецепти
Последни Статии

Какво да не ядем преди сън

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Всички знаем, че вечерята трябва да бъде лека и че не трябва да се храним преди сън. Препоръките са последния прием на храна да бъде 3 часа преди сън. Това означава, че ако си лягаме в 22.30 то вечерята трябва да е била в 19.30. За съжаление в забързаното ни ежедневие и задръствания в големия град това е едно добро пожелание, дори да сме планирали вечерята, да сме приготвили заготовки в хладилника… може и да не успеем.
Някои имат навика да хапват стабилно на вечеря, особено ако цял ден не са имали възможност да се нахранят – може да се прегладнее и да се приеме повече храна. Някои преди лягане може да завършват вечерта с още нещо – пуканки с филм пред екрана на нотбука, сладичко или още няколко хапки от вкусната манджа. Или шоколад, течен шоколад и бисквити или някое парче сладкиш. Това обаче е много вреден навик. И от него се трупа наднормено тегло.
Докато организмът е млад, може да се справи успешно с подобен прием на храна вечер, но колкото повече годините минават, толкова повече ще ви личи нощното чревоугодничество.

Какво не трябва да ядем преди лягане

wine food-platter-pix
Ето кои храни трябва да избягваме да ядем преди лягане:

Любима комбинация е приказки до късно, бутилка вино и сирена. Да, но е противопоказно яденето на тежка и мазна храна преди сън. Кашкавал, различните сирена и маслото са богати на мазнини, които ще се задържат в стомаха ви доста дълго. За да се отървете от мазнините, трябва да изразходвате енергия. Препоръката е, да бъде 2 часа преи сън/
Пикантната храна е вероятно да предизвика физически дискомфорт, особено при хора, които страдат от киселини. Пикантното повишава отделянето на ендорфини, затова човек трудно заспива след такава храна.
Натуралният шоколад, както и много други сладкиши, съдържа кофеин, който усилва активността на нервната ни система.
– Зърнените закуски, както и всякакви зърнени харни е добре да се избягват преди лягане. Те съдържат захар, която попада в кръвта и прави заспиването трудно.
– Пържолите и ястията от червено месо не са добри преди лягане, защото храносмилателната система има нужда от много енергия и време, за да усвои белтъчините и мазнините. Хапвайте пържоли поне три часа преди сън. Ако наистина не можете без месо, заменете червеното месо с бяло пилешко и без кожа.

Какво да ядем вечер
Ако сте толкова гладни вечер, хапнете преди лягане малко сирене. Всякакви чипсове, крекери и вафли са забранени, както и пържените картофки. Може да ги замените с шепа ядки.

sleep bed 4
Храни, които помагат за здрав сън

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории