Последни Рецепти
Последни Статии

Забраняват думата „млечен” за имитиращи продукти

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Българското саламурено сирене е продукт, който присъства в менюто ни всеки ден. Добрата тенденция е, че в магазините в Европа вече не се нарича само „фета“, а започва да се обозначава като „балканско сирене“. Дори в менютата на някои ресторанти в Централна Европа може да срещнете „Шопска салата“ като продуктите са домати, чушки и балканско сирене… За съжаление става все по-трудно да се купи качествено сирене в магазина у нас. Най-вече заради начина по който се приготвя и от какво точно правят.
Какво сирене купуваме

sirene magazin

Забраняват думата „млечен” за имитиращи продукти
Земеделското министерство предлага изменения в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. С промените се предвижда изрично да се забрани използването на думата „млечен” или нейни производни в наименованието на имитиращите продукти.
Променя се и начинът на етикетиране, като надписът „Имитиращ продукт” трябва да бъде с големина на шрифта най-малко 75% от този, с който е изписано наименованието на продукта.
Една от целите е да се повишат възможностите за информиран избор и да се гарантират правата на потребителите. Имитиращите продукти ще се предлагат на пазара единствено и само в опаковки.
От Българска агенция по безопасност на храните информираха, че извършват не кампаниен, а постоянен контрол на млечните продукти, които се предлагат на пазара.

През месец май 2016 г. Българска национална асоциация „Активни потребители” представиха резултатите от изпитване на 36 марки краве сирене на тема: „Краве ли е кравето сирене?“. Тогава изпълнителният директор на асоциацията обясни, че сирене под 8 лв. може и да не бъде краве. Оказва се, че цената е ориентир и за някои потребители.
Според организацията без никакви отклонения от нормите са само осем от млечните продукти. “Най-сериозното нарушение е наличието на немлечни мазнини, основно палмово масло”, съобщи Богомил Николов, председател на асоциацията. “Всяка година наблюдаваме все по-високо водно съдържание в сирената. Имаме съмнения за влагане на сухо мляко при три от продуктите, както и за навлизането на нови технологии за фалшифициране. Влага се нов ензим, който позволява продуктът да задържа повече вода, но да остава твърд, с добър външен вид и с добра консистенция. Лабораторният анализ на “Активни потребители” е открил такива съставки при шест марки, обявени за краве сирене”.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории