Последни Рецепти
Последни Статии

Какво масло ядем?

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Само в 2 от 10 изследвани марки краве масло няма проблем

След многото дискусии в социалните мрежи, защото кравето масло е толкова скъпо у нас да си зададем и въпроса
Какво масло ядем?

Това за цената е факт. У нас се продава много по-скъпо отколкото в Европа (например масло Президент, което през октомври се оказа на промоция по-евтино от това родно производство)
За цената на млечните продукти у нас цитираме председателя на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. „Причината за по-високите цени на кисело мляко, сирене, кашкавал и краве масло е в повишената изкупна цена на прясното мляко. Освен това от бизнеса отчитат и по-високи разходи за заплати и електроенергия. Шоково поскъпване обаче няма да има.“ Според него има повишение около 40% на изкупната цена на млякото, а в магазина ние клиентите купуваме по-скъпи млечни продукти, а дали са по-качествени.
След като познавам вкуса на кравето масло в Стокхолм и това направено в домашни условия в Еленския Балкан – твърдо мигрирам към замяна на кравето масло с качествен зехтин (в Барселона, в София – трудно)

Яжте (качествено) сирене за силен имунитет, за здрави кости и зъби

Какво масло ядем?
krave maslo
Краве масло и Краве масло “Чепеларе” на “Хранинвест” ЕООД, от село Кичево са със съдържание на вода, немлечни мазнини и нитомицин. Масло “Роса”, произведено за “Белла България” е със съдържание на нитомицин. Краве масло “Милотекс КК ЕООД”, град Варна, има добавена вода.

От изследвани десет марки краве масло от асоциация “Активни потребители” само в две няма проблеми. В пет марки има груби нарушения, които са директно фалшификации на оригиналния продукт, каза Богомил Николов – изпълнителен директор на Асоциацията.

Най-безобидният проблем е неточната информация за съдържанието в продукта. При две търговски марки мазнините са по-малко от декларираните 82%, какъвто е световният стандарт. В други три продукта има повече вода (от стандартните 16%) или са добавени немлечни мазнини.

krave maslo 1Основният проблем е и влагането на натамицин, известен и като Е 235 в маслото. Това е забранено в целия Европейски съюз, каза Николов. Той се слага за увеличаване на срока на годността, защото е средство, което спира развитието на мухъл и плесени в някои сухи сирена и трайни колбаси. Вложените количества натамицин в маслото са между 8 и 32 мг/кг, което е много, каза д-р Сергей Иванов – управител на “Център по биология на храните”.

Драстични нарушения при качеството на сирената в търговската мрежа

Краве масло за проверките са взети от един склад в Несебър и един в Бургас в средата на август тази година. Фирмите, които показаха отклонение в пробите с маслото, са същите, които имаха проблеми през предходните две години, въпреки санкциите на КЗК и други инстанции. Очевидно, че това не са инцидентни случаи, каза Богомил Николов.

От асоциацията препоръчват забрана за ползване на немлечни, хидрогенирани мазнини в млечни продукти. Вратичката за злоупотреби е отворена обаче с възможността да се предлагат заместители на млечни продукти, каза Николов.

Как да различим хубавото краве масло?

Предлагаме да се криминализира влагането на тези съставки в храната. В Белгия например, след случая с фипронил в яйцата, двама души бяха арестувани, тече дело и те вероятно ще получат ефективни присъди. Надзорът на Агенцията по контрола на храните трябва да се засили, а оценката на риска трябва да се развие и усъвършенства, защото явно е неефективна, заяви Николов.

“Когато тествахме за нарушения 30 сирена хванахме шест с проблеми. Агенцията беше тествала 300 и беше хванала само три”, добави той.

Настояваме за редовни проверки на храните в училища, детски градини, хотели и болници, защото тези нередовни продукти се пласират именно там, каза Николов. Уведомили сме и икономическа полиция, които тази седмица са взели проби от същите складове. Агенцията по храните не сме сезирали, защото колкото пъти сме го правили те не потвърждават сигналите, каза Николов.

Натамицинът е слаботоксичен, но не е изпитван ефектът от влагането му в хранителните продукти. Той предпазва от плесени и мухъл, но не предпазва от развитие на бактерии и освен това е алерген, каза д-р Сергей Иванов.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории