Последни Рецепти
Последни Статии

Карфиол – най-полезен зеленчук

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Харесвате ли карфиол? Присъства ли на вашата трапеза, освен в традиционните туршии, е много вкусен включен в различни рецепти от крем супи, до комбинации със сирена или задушен на пара с още зеленчуци.
Ето още една причина, оказва се, че е и много полезен.

карфиол

Карфиол– най-полезен зеленчук
Диетолози са провели анализ на най-често консумираните зеленчуци и са установили, че най-полезен по съдържание на необходимите витамини и микроелементи се съдържат в карфиола.
Достатъчно е само 50 г цветно зеле да включваме в нашето меню за да приемем дневната норма от витамин С. В карфиола се съдържат още витамини от група А, В, РР и микроелементи като калий, калций, магнезий, желязо, фосфор. Благодарение на такъв биохимичен състав този зеленчук се явява ценен и незаменим продукт в диетичното хранене и дори лекарствено средство.

Освен това карфиолът се усвоява лесно от организма и се храносмиа по-лесно от обикновеното бяло зеле, защото съдържа по-малко груби фибри.
Карфиола може да присъства на нашата трапеза като основен продукт в приготвена рецепта, да се добавя в супи, салати, да се панира, запича на фурна. Най-вкусен е карфиола задушен на пара и овкусен с малко зехтин и оцет.
Каква е вашата любима рецепта с карфиол?

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории