Последни Рецепти
Последни Статии

Колко калории се изгарят със спорт

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

При физическа активност се следят различни показатели – време, разстояние, калории, маршрут, терен, денивелация, пулс, дишане, тегло, интензивност… Има различни апликации, които ни позволяват да следим това, инсталирани на нашия телефон или часовник. Въпрос, който си задават тези, които спортуват активно или искат да отслабнат е – колко калории са изгорили при дадена активност. Нещата, които се въвеждат са – пол, възраст, ръст, тегло, защото изгорените калории зависят и от това. И след това вашето устройство ви дава информация в числа и в графика може да видите и за период.

Когато избираме физическа активност има и външни фактори, които влияят на избора ни като сезон, място… така и да отговарят на потребностите на тялото ви, да ви харесват и да имат достатъчно здравословно влияние. И разбира се да можете да си ги позволите финансово – ски, конна езда, тенис, плуване и др. у нас са скъп спорт.

Някои видове физическа активност изискват повече енергия, изгарят повече калории. Тренировките сами по себе си не водят до отслабване.

Why you shouldn’t exercise to lose weight, explained with 60+ studies
това е публикация от края на 2017 г. на англ. в която се обяснява защо само със спорт не се отслабва. Темата е сложна и обширна и ще се връщаме към нея

Ако целта ви е да отслабнете, говорете първо със своя лекар или диетолог, който да ви посъветва кое е вашето здравословно тегло, да ви определи индивидуален план за отслабване. Като начало може да започнете като ограничите захарта, да намалите промишшлени и рафинирани храни и да пиете повече вода.

Как да пресметнем колко калории са ни необходими на ден?
Основният разход на енергия е съществуванието ни (Basal metabolic rate). Със спорт се изразходват трудно калории.
metabolic syndrome pix

Изгорените калории на час е добра мярка за това, колко е ефективно конкретно упражнение.
Клиниката Майо, изготви научно изследване, публикувано от Националния здравен институт на САЩ, в което се изброяват 36 популярни форми на упражняване и колко калории изгарят на час. В таблицата ви даваме за някои от активностите изгорените калории от мъж с тегло 90 кг. Точните цифри за вас зависят от ръст, кг, пол, възраст и други фактори. Т.е. това са приблизителни цифри, които може да използвате за ориентир. Това, че дадена активност гори повече калории не означава, че е най-добрия вариант за вас. Важното е да извършвате физическа активност всеки ден поне за 40 мин.

kcal activity
Обърнете внимание, че при ходене и бягане се изгарят различни количества калории, в зависимост от скоростта

Спорт за който мога да говоря от първо лице е бягане, велопреходи и планински преходи. През пролетта на 2017 г. установих лично, че само с бягане не се отслабва. Тогава започнах с интервални тренировки и кратки тренировки, които са с голям интензитет. Отново обширна тема, сега само ще спомена, че въжето за скачане ми стана другарче. След промени в храненето за 2 месеца отслабнах с 5 кг, а минавам за слаба девойка.

Нагледно Колко трябва да тичате, за да изгорите калориите от храната
Това кратко видео на Bright Side показва колко време и приблизително колко разстояние трябва да бягаме, за да изразходваме енергията, с която всяка от следните храни ни снабдява.

Шоколадова бисквита
15 минути – 2,5 км

Яйце
20 минути – 3,4 км

Препечена филийка от бял хляб
22 минути -3,6 км

Банан
23 минути -3,6 км

100 г млечен шоколад
140 минути – 23,4 км

230 г пържола
166 минути – 27,2 км

Стрък целина
0 минути – Организмът ви гори повече енергия за храносмилането на целината, отколкото получава от нея.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории