Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти с кестени срещу шипове и болки в ставите

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Накратко. Когато годините станаха 45+ се оказа, че имам болки в раменните стави и като професионално заболяване – проблем с карпалния нерв, който води до парализа на пръстите на ръката. Ходих при лекари, физиотерапия… лекарства, които както каза докторът може да доведат и до язва, много мехлеми с арника (оказа се, че не расте у нас), които са по-скъпи и от маркова бяла козметика. Стигнах и до санаториум. Бях в Сепарева баня и горещата минерална вода и калните бани помагат.
В началото на януари по пътеките на Витоша срещнах познат с който сме тренирали заедно айкидо и той сподели, че му помагат спиртен извлек от кокичета и кестени. Дойде началото на октомври, кестените са вече по земята в парка и по стара традиция слагаме кестени в джобовете за късмет. Тази есен ги събирам и за лек. Оказа се, че Петър Димков е дал рецепти и съвети как да използваме този дар на есента при болки в ставите и шипове.

Събират се кестени, които растат в парка, т.н. конски кестен.

Рецепти на Петър Димков при шипове

kesteni
Според известния билкар акумулираната в кестените слънчева енергия благоприятно влияе върху ставите, сухожилията, мускулите. Те са незаменимо успокоително средство за нервната система.

При артрозни болки в ставите: Счукайте кестени и напълнете шише с тях. Налейте догоре спирт или високопроцентов алкохол. Затворете и оставете да престои 3 седмици.

Как го приготвих. Оказа се, че кестените се счукват трудно. Затова по-скоро са намачкани, поставени в стъклен буркан с винтова капачка и залети със силна домашна ракия. Така ще стоят 40 дни, след което ще ги прецедя. Спиртният извлек се използва за масаж.

При шипове и артритни болки: 10 кестена се изпичат, счукват се на ситно и към тях се прибавят 3 л. спирт. Получената смес се слага на болезнените места и престоява цяла нощ.

Кестенова смес за масаж при шипове и артритни болки: Сложете в голям стъклен буркан 60 леко счукани кестена и 30 аспирина. Залейте с 1 л спирт. Дръжте 1 месец на тъмно, като през 2 дни разклащате буркана. Преди употреба прецедете през марля или тензух. С получената смес леко масажирайте засегнатите места.

Редовното движение и спортът са най-добрата профилактика, съчетани със здравословното хранене при артрит и шипове.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории