Последни Рецепти
Последни Статии

Какво трябва да знаем за коронавируса

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

На 30 януари 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви международно извънредно положение във връзка с корона вируса. СЗО препоръча причиняваната от коронавируса болест да бъде наричана временно “остро респираторно заболяване 2019-nCov”
Решението за максимална степен на тревога бе взето след първите потвърдени случаи на предаване на вируса между хора извън Китай. Международното извънредно положение е призив към държавите по света да координират своя отговор под ръководството на СЗО.
Досега международно извънредно положение е било обявявано през 2019 г. за вируса ебола в в Конго, през 2016 г. за вируса зика в Латинска Америка, през 2014 г. за вируса ебола в Западна Африка, през 2014 г. за епидемията от полиомиелит в Централна Азия, Близкия изток и Централна Африка и през 2009 г. за вируса на свинския грип H1N1 в Мексико.

Патогенът, известен в момента като 2019-nCoVs, принадлежи към семейството на коронавирусите, което включва MERS и SARS (вируса на тежкия остър респираторен синдром). Първите сигнали за зараза се появиха през декември в Ухан (Wuhan), столицата на провинция Хубей в централен Китай. Това е град с близо 11 милиона жители.
На 31 декември 2019 г. китайските власти информират Световната здравна организация за огнище на неизвестна пневмония в град Ухан.
Град Ухан влезе в световните новини с това, че по време на посрещането на Китайската нова година в града се строи болница за 1000 човека за 6 дни.

Какво е коронавирус?
Открити са през 60-те години на 20-ти век. Името им идва от тяхната форма: под микроскоп се вижда, че стърчащите навън протеинови структури, обграждащи обвивката на вируса, наподобяват слънчева корона (от латински: corona).
Коронавирусите не са нещо необичайно. Често инфекциите протичат безобидно, най-често с оплаквания като при грип – температура, кашлица и затруднено дишане, или със стомашно-чревна неразположеност, най-вече разстройство. От момента на заразяване до появата на първите симптоми може да минават от една до две седмици.
Те са силно приспособими, могат да бъдат и много коварни. Принадлежат към РНК-вирусите и имат висока генетична променливост: лесно преодоляват бариерите и причиняват инфекции. Често заразата се предава върху хората от животни. Инфекцията може да причини и сериозни заболявания – като белодробно възпаление и остра респираторна недостатъчност. Изходът може и да е летален.

Заболяването, наподобяващо пневмония, започна да се разпространява по света с мълниеносна скорост. Регистрирани случаи има вече и в Европа – Германия, Франция…

Неприятното за инфекцията с новия коронавирус е, че:
има дълъг инкубационен период – 14 дни, при което носителят му без да подозира и има каквито и да било признаци го разпространява;
симптомите на инфекцията може да се проявят в лека до умерена степен, което може въобще да не разтревожи болния и/или съответно тя да остане неразпозната от медицинските лица;
заболяването може да остане неразпознато – симптомите на грипа и инфекцията с 2019-nCoV са едни и същи.

Как да не разболеем семейството от грип

Към 27 януари 2020 г. експертите са установили причинителя на заболяването – това е коронавирус 2019-nCoV. Извън континентален Китай е съобщено за инфекции в Хонконг, Макао, Тайван, Тайланд, Япония, Южна Корея, САЩ, Канада, Виетнам, Сингапур, Непал, Франция, Австралия и Малайзия.
Общият брой на заразените в континентален Китай достигна 2744, от които 80 са починали.

Данните към момента са за ограничено предаване от човек на човек.
Предполага се, че този тип вируси се разпространяват чрез капки, което означава възможност за интензивно до средно интензивно разпространение. Поради което мерките, макар и много стриктни в Китай, не могат действително да спрат вируса.

Най-често коронавирусите се разпространяват чрез:
– въздуха при кашляне и кихане
– при близък личен контакт, в това число докосване и ръкуване
– при докосване на повърхност, на която има вирус, след това пипане на уста, нос, очи преди да сте си измили ръцете
– и рядко чрез фекално замърсяване.

Хората у нас не бива да се притесняват, че все още в страната няма тестове, увери епидемиологът проф. д-р Мира Кожухарова. Ако има необходимост от подобно изследване, вече са ясни европейските лаборатории, които са готови да го направят – те са в Берлин и Ротердам. Единственият начин за точна диагноза в момента е чрез тест на основата на полимеразна верижна реакция или чрез електронна микроскопия.
На 30 януари 2020 г. в Националния център по заразни и паразитни болести са пристигнали китовете за генетична диагностика чрез real-time PCR на новия коронавирус 2019-nCoV. Te бяха заявени от Националния център преди три седмици и са синтезирани на основание доказаните вируси от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията.

„До момента добре изследваните и описани случаи с корона вирус варират от много леко заболяване като остра респираторна инфекция до тежка пневмония. Подобна картина се наблюдава и при грипа. Така че само на базата на клиничен преглед и на симптоми е трудно да се направи разлика и това показва колко е голямо значението на лабораторните изследвания“, коментира проф. Кожухарова в ефира на БНР.

Ако искате да получите надеждна информация за разпространението на корона вируса, то тази карта, която се обновява в реално време, е може би най-добрият вариант.
Тя е разработена от отдела за гражданско и системно инженерство към университета „Джон Хопкинс“
korona virus

Данните за тази карта се базират на най-различни източници, включително Световната здравна организация, американските, европейските и китайските центрове за контрол и превенция на заболяванията, Националната здравна комисия за човешкото здраве в Китай и други китайски уеб агрегатори. Тя се обновява на приблизително един час.

Лечение срещу вируса няма, то може да е само симптоматично. Ваксина също. Вирусът подлежи все още на изучаване. Има прогнози, че такава може да се разработи най-рано до есента на 2020 г.

Основателят на „Майкрософт“, милиардерът Бил Гейтс и съпругата му Мелинда („Bill & Melinda Gates Foundation“) даряват 10 млн. долара за мерки срещу разпространението на коронавируса 2019-nCoV в Китай и Африка.

Статията се обновява, като новините се добавят с дата на събитието

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории