Последни Рецепти
Последни Статии

Кетогенната диета увеличава когнитивните способности

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Кето диетата или храненето с повече мазнини и по-малко въглехидрати е начин на хранене, който в последните няколко години получава най-много популярност. Много хора са убедени в ползите от него. Има и различни доводи за какво и как е полезно високомазнинното хранене.

Кетогенната диета увеличава когнитивните способности

Учени от университета на Кентъки установиха в експерименти с мишки, че кетогенната диета увеличава когнитивните способности и потиска развитието на появяващи се с напредването на възрастта невродегенеративни заболявания, съобщава сайтът MedicalXpress.

keto food

Известно е, че състоянието на чревната микрофлора може да повлияе върху мозъчните функции. Тя може да отдели или да погълне вещества, от които зависи невронната активност. Например бактериите KLE1738 поглъщат гама-аминомаслена киселина, която е важен невромедиатор и намалява възбуждането на нервните клетки. Освен това бе констатирано, че някои микроби влияят върху съдържанието на микроРНК в бадемовидното тяло и префронталния кортекс в главния мозък. Антибиотиците вредят на микрофлората и в резултат е възможно да се появят психични смущения.

Кетогенната диета е най-здравословна

Сега учените доказаха, че кетогенната диета, т.е. нисковъглехидратната диета с голямо съдържание на мазнини влияе положително върху кръвоснабдяването на мозъка и хематоенцефалната бариера, която защитава централната нервна система от намиращи се в кръвта микроорганизми, токсини и съставки на имунната система.

В рамките на експериментите две групи мишки, включващи по 9 гризачи на 12-14-седмична възраст, били подложени на кетогенна диета или приемали обичайната си храна. Оказало се, че 16 седмици по-късно у мишките, които били на нисковъглехидратна диета, се подобрил балансът на чревната микрофлора, понижило се нивото на кръвната захар, увеличил се мозъчният кръвоток и се подобрило пречистването на нервните тъкани от бета-амилоиди – пептиди, за които се смята, че могат да предизвикат болестта на Алцхаймер.

рецепти за кето диета

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории