Последни Рецепти
Последни Статии

Коледни трапези по света

Добавено в Други, Празници

Добави към моето меню

Общото в това как се посреща Коледа по света е това, че семейството се събира. Има разлика в начина по който се празнува, в това какво се слага на трапезата.
Как празнуват Коледа по света
Да направим едно виртуално кулинарно пътешествие и да видим какво се слага на коледната трапеза по света.
Традиции за Бъдни вечер в България
Познаваме нашата родна традиция На Бъдни вечер традицията повелява на трапезата ястията да са 7 – колкото са дните в седмицата или 9 – колкото месеца трае бременността на жената. На масата се слагат храни, които набъбват, за да се увеличава богатството. Чесънът гони злото, а медът е символ на сладкия живот. Сред ястията трябва да присъстват чушки с боб, постни сарми, тиквеник, ошав, орехи, чесън, мед и др. Много важна е и питката в която се слага пара.

Коледни трапези по света

В Италия Коледният пост не е толкова популярен в Италия. На Коледа във всички региони на Италия се яде паста. Навсякъде обаче тя е приготвена по различен начин. В Южна Италия се предпочитат спагетите със сос, който по Коледа може да бъде от риба или месо. В Северна Италия се предпочитат изделията от пълнена паста “аньолотти” или равиоли с плънка от сирене или месо. В Рим на почит са равиолите.

ravioli
Равиоли с масло и лимон

Важна е традицията на приготвянето на пастата, защото тя се предава от майките на децата. Така празникът е не самото сядане на масата, а процесът на подготовката и очакването.
На Бъдни вечер на трапезата на италианците освен пастата задължително присъства и риба, която може да бъде приготвена като рибена чорба, цяла риба – змийорка или просто риба с гарнитура паста.
В цяла Италия на Коледа има рецепти с агнешкото месо – печено на фурна или агнешки ребърца с много подправки.
Сладкишите са най-важният елемент на празника и отново зависи от региона. В Южна Италия се приготвят повече сладкиши с мед и плодове, в Централна – се правят повече пържените сладки, а в Северна на почит е т.нар. следвоенна традиция – сладкият хляб, известен повече като панетоне.
Интересна подробност при коледните подаръци е червеното бельо, което се подарява на Коледа, но се облича на Нова година за късмет.
Панетоне
Панетоне
Panettone – опитайте да приготвите тази известна рецепта от италианската кухня

В Полша, броят на ястията е нечетен, като най-често се сервират 9 блюда. Трапезата на по-бедните, включва 5 ястия, на средната класа – 9, а на най-заможните – 11. Задължително условие, всеки един от присъстващите на трапезата, да опита от всяко едно блюдо, защото на другата година може и да го няма. Ако у нас содената питка с парата е в центъра на трапезата на Бъдни вечер, то в Полша – Най-важният момент от вечерята на Бъдни вечер е разделянето на безквасния хляб – оплатек.
oplatek 1
Оплатек – https://www.polska.pl/tourism/traditions-and-holidays/christmas-wafer-symbol-reconciliation/

Поднасят се рецепти приготвени от “всичко, което расте в полето, градината, гората и водата” – червен борш от цвекло, гъбена супа или рибена чорба, селда (херинг), поне едно рибно ястие и ядене от зеле (зеле с гъби, зеле с грах, пирожки с пълнеж от зеле и гъби), компот от сушени плодове, клуски (вид домашни макарони) с мак, сладкиши от мак (маковец), перник (меден сладкиш с много подправки), сервират се ядки и плодове
Кутя е вариант на нашето варено жито, коливо, което се приготвя в Полша и други славянски народи на Бъдни вечер.

Киевски тимбал
Киевски тимбал
Панетоне, пълнено с крем. Богат, подходящ за Коледа сладкиш

В Русия, Украйна и Литва се сервират по 12 ястия на Бъдни вечер. Вечерята се нарича „Свето хранене”. Традицията е цялото семейство да се събере около масата и след вечеря да се поднесат Коледните подаръци. В центъра на масата се поставя бяла кърпа, която символизира пелените на Исус, и свещ, символизираща Светлината на света. До нея се поставя питката. 12-те ястия символизират дванадесетте апостоли. В Украйна, задължително присъства зърнен пудинг, борш и варенки, както и традиционен коледен компот.

В Сърбия празничната трапеза е богата и разнообразна на храни. Сервира се кръгъл безквасен хляб, сол, печена риба, зеле, мед, вино и спагети с орехи.

В Унгария за Коледа се спазва Адвент и пред катедралите може да се видят красиви композиции, които пресъздават раждането на Христос, както и празника на Света Лукия на 13 декември. Интересен момент е, че елхата се украсява на Бъдни вечер. В Унгария традицията за украсяването на елхата навлиза през 19 век, като освен свещичките, разноцветните конци, сушените плодове, нещо типично, което е запазено в декорацията и до днес са бонбоните, опаковани в целофан, в магазините може да избирате между различни видове бонбони, които са опаковани поединично.
На празничната трапеза има рецепти с мак, като символ на богатството, мед, който прави сладък живота, орехи и риба.

Маков сладкиш със сушени плодове
Маков сладкиш със сушени плодовеБърз и лесен сочен сладкиш, чиято украса го прави и доста ефектен

Сладкишите с макова плънка са много популярни в унгарската и австрийска кухня. Рибата може да бъде във вид на традиционна унгарска чорба или шаран, но не пълнен, както е в България на Никулден, а по-скоро панирано филе (За нашите читатели, които ще стигнат в Будапеща в Халите – на -1 етаж се предлага риба и туршия – заслужава си да се разгледат и опитат). Има и сарми с кисело зеле, както и свинско месо. Киселото зеле се приготвя с много паприка и може да се гарнира със сметана. Сладкишите също са част от празничната трапеза. Рулото “Бейли” (със специална плънка с мак и орехи) е задължително за масата на Бъдни вечер

Щрудели с мак и с орехи
Щрудели с мак и с орехиТам, от където идва рецептата, двата вида щрудели обикновено се приготвят в комплект, вървят заедно като ин и ян и по мои наблюдения маковият се харесва повече на жените, а ореховият на мъжете

В Германия се сервира, популярният по цял свят Щолен, който символизира Исус Христос. Това е сладък десерт с пудра захар, стафиди и орехи. Другото традиционно ястие е пълнената гъска.

Много лесен и ароматен щолен с извара
Много лесен и ароматен щолен с извараТипичният за Германия Коледен сладкиш е много харесван и от нас

В Америка, Бъдни вечер не е официален празник, а традициите са взаимствани от английската кухня. Типичната вечеря се състои от печена пуйка, пиле или друг вид птици, придружени със задушени картофи или брюкселско зеле. За десерт се сервира Коледен сливов пай.
Пълнена пуйкаПълнена пуйка

В Мексико се сервират тропически плодове и салати, качамак с чили сос, заедно с традиционна супа, направена от говеждо месо. За десерт се консумира пържена питка със захар и канела.

В някой славянски страни, на трапезата се оставят две празни места, намеквайки за Мария и Йосиф, който търсят подслон във Витлеем.

Където и да се намирате по света, Бъдни вечер оставя положителни емоции във всеки човек. Нека на този семеен празник, да се насладим на вкусната трапеза, споделена с любимите хора.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории