Най-полезните и достъпни храни
Добави към моето меню
Определиха кои са най-полезните и достъпни храни
Британски учени определиха пет продукта, които едновременно са най-достъпни и най-полезни за здравето.
Според тях златната петица се състои от:
1. Чушки
2. Сусам
3. Морско зеле
4. Куркума
5. Гъби
Всеки от тези продукти влияе благоприятно на целия организъм, казват учените, тъй като съдържа важни комбинации от полезни вещества.
Сусам Добавка към хляб, разядки и тахан – присъства на нашата трапеза. Сусамът е богат на мазнини, както и на витамин Е – антиоксидант, който укрепва сърцето. Съдържа и фитостероли – подобни на холестерола растителни съединения, които блокират абсорбцията на приемания с храната холестерол.
Така например, гъбите са богат източник на селен, но и на белтъчини.
Рецепти с гъби
– Морско зеле, известно като ламинария (Laminaria) или келп – водорасли
Ламинарията спомага за извеждането от организма на „лошия“ холестерол, нормализира работата на сърцето, увеличава потенцията на мъжете. Полезна е при анемия и малокръвие.
Редовната употреба на тези продукти подпомага правилното функциониране на целия организъм. Освен това, те са достъпни за всеки, казват учените.
Куркумата действа противовъзпалително и в същото време регулира кръвната захар.