Последни Рецепти
Последни Статии

Козунака на Гергана

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Козунака на Гергана
рецепта Гергана Ламбрева

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

kozunak 1egg

Продукти:
1 кг брашно
200 мл прясно мляко
1 пакет краве масло – 125 г
4 яйца
6-7 с.л. захар
1 кубче мая
75 мл олио
1 жълтък за намазване на козунака

Приготвяне
1. Правим кладенче в брашното, разбиваме 4 яйца, като на едното отделяме жълтъка за намазване. Добавяме 5 с.л. захар и разбъркваме.
2. Размесваме 1-2 с.л. захар с маята и я прибавяме към тестото. Наливаме прясно мляко и разбъркваме.
3. Замесваме тесто. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса около 30-60 мин. Помещението, в което месим козунака, трябва да бъде топло.
4. Разделяме тестото на три топки и го омесваме. Разточваме кори. Намазваме ги със загрято олио и масло и навиваме всяка кора, като пристягаме.
5. Изравняваме трите рула и ги сплитаме на плитка без да стягаме.
6. Слагаме плитката в намазлена тава. Оставяме козунака да втаса 30 мин., докато изпълни тавата.
7. Намазваме втасалия козунак с жълтък. Разбъркваме 2 пакетчета ванилия със захар и поръсваме. Печем във фурна, загрята на 180 градуса, около 40-45 мин.

Авторката споделя “Още един козунак за Великден с малко по различна технология при приготвянето му, но пък стана чуден!Чудесен подарък за родителите ми!”

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории