Козунака на Гергана
Добави към моето меню
Козунака на Гергана
рецепта Гергана Ламбрева
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Продукти:
1 кг брашно
200 мл прясно мляко
1 пакет краве масло – 125 г
4 яйца
6-7 с.л. захар
1 кубче мая
75 мл олио
1 жълтък за намазване на козунака
Приготвяне
1. Правим кладенче в брашното, разбиваме 4 яйца, като на едното отделяме жълтъка за намазване. Добавяме 5 с.л. захар и разбъркваме.
2. Размесваме 1-2 с.л. захар с маята и я прибавяме към тестото. Наливаме прясно мляко и разбъркваме.
3. Замесваме тесто. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса около 30-60 мин. Помещението, в което месим козунака, трябва да бъде топло.
4. Разделяме тестото на три топки и го омесваме. Разточваме кори. Намазваме ги със загрято олио и масло и навиваме всяка кора, като пристягаме.
5. Изравняваме трите рула и ги сплитаме на плитка без да стягаме.
6. Слагаме плитката в намазлена тава. Оставяме козунака да втаса 30 мин., докато изпълни тавата.
7. Намазваме втасалия козунак с жълтък. Разбъркваме 2 пакетчета ванилия със захар и поръсваме. Печем във фурна, загрята на 180 градуса, около 40-45 мин.
Авторката споделя “Още един козунак за Великден с малко по различна технология при приготвянето му, но пък стана чуден!Чудесен подарък за родителите ми!”