Последни Рецепти
Последни Статии

Козунак в машина за хляб

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Козунак на Донка в машина за хляб
рецепта Донка Добрева

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

kozunak v mashina za hleb

На тези пролетни, красиви празници не може да мине и без ароматните, домашно приготвени козунаци. У нас те са очакват с нетърпение, а аромата им се носи из цялата къща. Искам да споделя моята рецепта с Вас за да направим тези празници наистина по-весели и красиви.

Козунак
Тестото приготвям в машината за хляб на програма тесто,а след това оформям и изпичам във фурната.

Продукти
4 яйца – да не са със стайна температура
/1 жълтък отделям за намазване/
160 гр.захар
1 с.л подсладител
50 гр. олио
50 гр. масло /разтопено/
125 гр. прясномляко /затоплено/
1/2 ч.л сол
650 гр. пресято брашно
10 гр. суха мая
настъргана кора на 1 лимон и 1/2 портокал
1 ванилия

kozunak mashina za hleb 1

Приготвяне
Всичко това се замесва в машината на програма тесто.
След това го разделям на три части.Всяка част разтеглям на кръг и слагам парченца локум, счукани орехи, стафиди/предварително накиснати и отцедени/коктейлни череши -червени и зелени.
Завивам на руло и усуквам.
След това с втората и с третата част по същия начин.
Трите осукани “въженца” сплитам на плитка. Поставяв в подмазаната форма и оставям във фурната на 50 градуса да втаса. След като удвои обема намазвам с разбит жълтък и посипвам с кристална захар и тогава включвам фурната на 220 градуса и пека около 40 минути.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории