Торта Донка
Добави към моето меню
Торта
рецепта Донка Добрева
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
На празник като на проазник. Не може да мине без домашно направената ни торта. В къщи и нашите гости винаги остават очаровани от вкуса и. Затова искам да я споделя с Вас.
Торта
За основата на тортата ползвам
4 готови рула/севън дей с различен пълнеж или каквито предпочитате/
2 готови пандишпанови блата
Крем
0.5 л.прясно пляко
4 с.л захар
3 с.л. брашно
1 ванилия
1/2п. масло /от 125 гр/
2 яйца
1/2 пакетче стафиди /предварително накиснати във вода и 1 с.л ром/
100 гр.смлени орехи
1 п.желатин / накиснат в 3-4 с.л. студена вода,след като набъбне на водна баня се разтваря до прозрачност
Начин на приготвяне на крема
Разбиват се жълтъците със захарта
Белтъците с 1 с.л захар разбиваме на сняг
Брашното се разбива със 100-150гр от студеното мляко да стане на рядка каша.Към останалото студено мляко прибавяме разбитите жълтъци със захарта и го слагаме за заври.След това добавяме и разбитото брашно като бъркаме енергично да не се получат бучици.След сгъстяването сваляме от огъня и добавяме ванилията и маслото.Оставяме крема да се поохлади и добавяме разбитите белтъци малко,по малко и бъркаме внимателно със шпатула.Накрая прибавяме охладения желатин,орехите и стафидите.
След като крема е готов започваме да сглобяваме тортата.
В тава слагам на дъното и по стените разрязано найлоново пликче и започвам да редя рулата/ които съм нарязала на 1,5см./на дъното и по стените.Намазвам с крем.От пандишпановия блат изрязвам кръг,поставям и сиропирам с топло,подсладено прясно мляко.Намазвам с крем,втори ред рула,крем и завършвам със втория блат,който също сиропирам.Оставям в хладилника за 2-3 часа и след това обръщам върху твърд тортен поднос.
След това е украсата на тортата , а тя е въпрос на въображение