Последни Рецепти
Последни Статии

Козунак по руски – кулич

Добавено в Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

кулич
рецепта за козунак от руските сайтове cooking-book.ru. Това е тяхната пасхална традиция. В Русия за кулич се е приготвяло много тесто, тъй като е по-голям обема по-лесно втасва. И ако в тестото за пирог не се слагат яйца, то тестото за кулич се приготвя с много яйца, чисто масло и захар. От тези продукти се получва много вкусно тесто и добре опечени могат да издържат дълго време.

500 г брашно
200 мл хладко прясно мляко
1 пакетче прясна мая (42 гр)
100 г чисто масло (или свинска мас)
3 яйца
100 г захар
щипка сол
100 г микс от сушени плодове
50 г бадеми

* Смесете 4 -5 с.л. брашно, 2 ч.л. захар, маята, млякото и разбъркайте докато се получи гъста каша. Покрийте с кърпа и оставете за около 30 нинути да втаса, да шупне.

* Пресейте останалото брашно в голяма купа. Направете кладенче в средата на брашното и изсипете шупналата мая.

* Добавете яйцата, останалата захар и щипка сол. Замесете меко тесто като добавяте постепено разтопеното краве масло. След това добре омесете.

* Във втасалото тесто добавете стафидите и нарязаните на ситно сушени плодове. Стафидите, ако искате можете прадварително да накиснете в малко ром да набъбнат.

* Бадемите може да поставите на дъното на намаслена форма за кекс, може и да ги сложите в тестото. Сложете във фирмата и тестото и оставете за около 1 час на топло да втаса и да удвои обема си.

* Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 45 минути.

* По желание може да пригответе целувчена смес от 2 белтъка и 5 с.л. захар, разбити на сняг да намажете отгоре кулича и да запечете. Посипан с цветни захарни пръчици така приготвен става много празничен.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории