Козунак по руски – кулич
Добави към моето меню
кулич
рецепта за козунак от руските сайтове cooking-book.ru. Това е тяхната пасхална традиция. В Русия за кулич се е приготвяло много тесто, тъй като е по-голям обема по-лесно втасва. И ако в тестото за пирог не се слагат яйца, то тестото за кулич се приготвя с много яйца, чисто масло и захар. От тези продукти се получва много вкусно тесто и добре опечени могат да издържат дълго време.
500 г брашно
200 мл хладко прясно мляко
1 пакетче прясна мая (42 гр)
100 г чисто масло (или свинска мас)
3 яйца
100 г захар
щипка сол
100 г микс от сушени плодове
50 г бадеми
* Смесете 4 -5 с.л. брашно, 2 ч.л. захар, маята, млякото и разбъркайте докато се получи гъста каша. Покрийте с кърпа и оставете за около 30 нинути да втаса, да шупне.
* Пресейте останалото брашно в голяма купа. Направете кладенче в средата на брашното и изсипете шупналата мая.
* Добавете яйцата, останалата захар и щипка сол. Замесете меко тесто като добавяте постепено разтопеното краве масло. След това добре омесете.
* Във втасалото тесто добавете стафидите и нарязаните на ситно сушени плодове. Стафидите, ако искате можете прадварително да накиснете в малко ром да набъбнат.
* Бадемите може да поставите на дъното на намаслена форма за кекс, може и да ги сложите в тестото. Сложете във фирмата и тестото и оставете за около 1 час на топло да втаса и да удвои обема си.
* Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 45 минути.
* По желание може да пригответе целувчена смес от 2 белтъка и 5 с.л. захар, разбити на сняг да намажете отгоре кулича и да запечете. Посипан с цветни захарни пръчици така приготвен става много празничен.