Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на зелника

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Какво: Празник на зелника и сладките приказки
Къде: село Жабокрът, Кюстендилско
Кога: Последната неделя на април, през 2018 г. на 29 април

zelnik 2018 1

На 29 април 2018 г. в кюстендилското село Жабокрът за десети път се проведе
Празник на зелника и сладките изкушения
На юбилейното издание за всички готви Иван Звездев. Организатор на традиционния фестивал е читалище “Съгласие 2007”. Програмата включва конкурс за най-добър зелник, предвидени са дегустации и награди за участниците. Ще бъде извършен и ритуал по преклонение и възхвала на хляба и зелника. Критериите за оценка на зелника са най-добър външен вид, най-добри вкусови качества, най-добра плътност, най-тънка кора и начин на подреждане. Началото на конкурса е от 14.00 часа, в читалището в селото.

zelnik 2018 2

Който не е опитвал Кюстендилски зелник, губи много. Опита ли го ще му хареса и ще иска да се научи да го приготвя. Зелника е задушена баница, с една кора се завиват всички останали и има плънката в средата. Като тя може да бъде и от ситно нарязано кисело зеле и от всякакви зелении, които може да се наберат през пролетта – коприва, лопуш, спанак, зелен лук, праз…

Празникът на зелника реално е празник на цялото село, споделят жители на село Жабокрът, което се слави с най-добрите майсторки на емблематичния за района деликатес.
Село Жабокрът е известно с двете си читалища, с кукерския си състав, който има целогодишни участия в различни фестивали, с обичая Петльовден на 2 февруари и, разбира се, с прочутите си зелници, на които посвещава всяка пролет специален празник.

Предлагаме Ви рецептата и технологията на майсторката от Жабокрът Цветанка Миланова. Тя знае как да върти точилката и да точи кори, през които и дребните букви от вестника да можеш да прочетеш. Тя е и с най-много първи места от този конкурс.

kiustendilskiiat-zelnik-bez-analog-v-bylgarskata-kuhnia

Рецепта за зелник от Жабокрът
Маята се подмесва с малко хладка вода и по лъжичка- олио, захар и брашно, и се чака да шупне. Отсява се 1 кг брашно, прави се кладенче в средата и в него се слагат 1- 2 яйца и щипка сол, добавя се маята. Замесва се тестото, дели се на 7 топчета. Оставят се да почиват около 10 минути и започва точенето им.
“Задължително при точенето пръскам примесени царевично и пшеничено брашно”, казва Цветанка Миланова.
Точи се до такава тънкост, че през кората да можеш да прочетеш малките букви от вестника.Корите се сушат и вече седмата кора се слага в тепсията, като тя трябва да стърчи по една педя от всякъде.
За “зелето”- запържват се коприва, праз лук, сирене и 3 яйца.
Всяка кора се ръси с масло и олио / смесени и стопени /, и богато се поръсва със сирене. Свива се на хармоника и се реди от вън на вътре в тепсията. От 6- та кора се реже парче, с 50 см диаметър, слага се в средата на зелника, върху него се сипва “зелето”, като не се притиска.
“Покрива се отгоре с другата част от кората. Оставям повече от кората и правя една хубава роза, която е запазена марка за моя хубав зелник. Накрая всичко се покрива с външната, 7- мата кора, хубаво накъдрена, но рехава, да не се стуткави. Замесен с песен, изпечен с любов, това е майсторията на моя зелник”, заключи Цветанка Миланова.

Зелникът се пече се в студена фурна, защото, докато тя загрява тестото втасва. След като се изпече, Кюстендилският зелник се попарва с масло и малко вода, завива се в бохча и ……..да Ви е сладко!

Кюстендилски зелник
Зелникът е едно от най-майсторските произведения в Кюстендилския край – вид баница, в средата на която се поставя т. нар. „зеле“. Тази плънка не е задължително да бъде от зеле – може да се приготви от запържен праз лук, спанак, коприва, лапад
Кюстендилски зелник

Кюстендилски зелник
Традиционна рецепта за зимните празници от района на Осогово планина
270912 1

zelnik Sasha Vlasinska
Зелник приготвен от Sasha Vlasinska

Празник на рилския зелник се провежда всяка година в последния уикенд на юни в село Бели Искър, община Самоков

Използвани са 2 снимки на събитието от архива на БНР

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории