Последни Рецепти
Последни Статии

Да си направим чай от лайка

Добавено в Напитки

Добави към моето меню

Билковата отвара от лайка намалява пристъпите на тревожност и има силно успокояващ ефект. И как ухае само.

Лайката – най-непретенциозното полско цвете, е влязла не само в медицинската, но и в художествената литература. Джейн Остин пише, че когато се решават сложни семейни проблеми, винаги помага чаят от лайка. Това прочуто британско пиене на чай има своите основания. Всяка ситуация може да бъде решена, ако седнете да изпиете по чаша чай и разговаряте.

Да си направим билков чай

lajka tea pix
Любим вариант е като смеся цвят от лайка, листа от мента и добавя лъжичка мед – ароматен, толкова стоплящ, освежаващ и проверено помага, ако имате запек.

Лайката (Matricaria chamomilla) e билка, известна със своите антибактериални и антивирусни свойства, която от хилядолетия се използва за разстроен стомах, синдром на дразнимото черво или за успокоение на нервите.

Отварата от лайка притъпява пристъпите на тревожност и има силно успокояващ ефект. Особено се препоръчва за летните месеци, когато стомашно-чревните проблеми създават чувствителен дискомфорт.

Чай от лайка бори рак на гърдата

Чаят от лайка бързо успокоява болките в стомаха, има изразен противовъзпалителен ефект и се препоръчва дори при хронични възпалителни състояния.

Рецептата „на баба“ за чай от лайка
2 с.л. сушен цвят от лайка се запарват за 10 минути с 500 мл гореща вода. Прецежда се и се пие без подслаждане на малки глътки.

Може да купите чай от лайка от всеки магазин. Но много по-добре е ако на някоя слънчева поляна в началото на лятото си наберете цвят от лайка и го изсушите. Разбира се мястото трябва да е далече от градския шум и пътища, за да бъде билката чиста. След това я разстелете, за да изсъхне, след което я съхранявайте в стъклен буркан.

На каква почит е тази билка в нашия бит е по спомените ми от детските години. Имаше дори специален уред – лайкоберачка – с която се събираше цвета.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории