Последни Рецепти
Последни Статии

Левурда

Добавено в Билки, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Мечи лук, Левурда, (Allium ursinum L.), наричана още див чесън и див лук е билка, която се бере в началото на април до средата на май. Свойствата й са да пречиства кръвта и да регулира стомашно чревния тракт могат да се използват за провеждането на т.н. пролетно лечение за изхвърляне на натрупаните в организма баластни и вредни вещества, съветва Мария Требен.
Левурда, Мечи лук за пролетна детоксикация

levurda pepa

През април и май преди да започне цъфтежът се берат свежите зелени листа и може да се консумират сурови или вложени в различни рецепти – от песто с лаварду до кюфтета или сарми. Измит и нарязан на ситно мечият лук се използва за поръсване на всички ястия, които обикновено се подправят и украсяват със свежа зеленина – магданоз, зелен лук.
От листата на левурдата може да се направи салата или ястие, които обикновено се приготвят със спанак.
Като билка с нея може да се приготви спиртен извлек или ароматен оцет.

recepti s vevurda
Рецепти с левурда

Рецепта за билков оцет с левурда
500 мл ябълков оцет ( натурален )
пресни билки
Стъклен буркан с капак
Начин на приготвяне:
• Зелените билки, може да се използва комбинация, в случая е левурда се измиват и се оставят се за два – три дни, за да позасъхнат
• Ябълковият оцет се загрява до кипене, отстранява се от огъня и се добавят билките
• След като сместа се охлади се изсипва в стъклен буркан и се затваря
• След като минат 4 седмици и билките са се накиснали сместа се прецежда и се изсипва в стъклена бутилка
• Билковият оцет се съхранява до няколко месеца на тъмно и хладно място.
• Може да се приготви и двойна по сила доза, като сместа се прецеди след две седмици, загрее се и се добавят нови билки, след което след 4 седмици се прецежда. Тогава оцетът ще бъде два пъти по-концентриран и по-ароматен.

levurda ina

Спиртен извлек с левурда
По принцип е стандартен начин за всички билки – свежи листа от Левурда брани преди цъфтежа. Измиват се на течаща вода, оставят се няколко дни, за да се по изсушат на сянка.
Накъсват се и се поставят в стъклен буркан без да се тъпчат. Буркана се пълни догоре. Залива се със спирт или по-силна ракия.
Буркана се затваря и се оставя на тъмно и хладно място за 2 месеца.
След това се прецежда в подходящ стъклен съд и се затваря.
Прецедения извлек е най-добре да се поставя в стъклени шишета с винтова капачка, за да се ползват всекидневно.
Пие се всеки ден 1 преди хранене по чаена лъжичка. Ако сте шофьор вечер преди лягане. През целия зимен период.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории