Левурда
Добави към моето меню
Мечи лук, Левурда, (Allium ursinum L.), наричана още див чесън и див лук е билка, която се бере в началото на април до средата на май. Свойствата й са да пречиства кръвта и да регулира стомашно чревния тракт могат да се използват за провеждането на т.н. пролетно лечение за изхвърляне на натрупаните в организма баластни и вредни вещества, съветва Мария Требен.
Левурда, Мечи лук за пролетна детоксикация
През април и май преди да започне цъфтежът се берат свежите зелени листа и може да се консумират сурови или вложени в различни рецепти – от песто с лаварду до кюфтета или сарми. Измит и нарязан на ситно мечият лук се използва за поръсване на всички ястия, които обикновено се подправят и украсяват със свежа зеленина – магданоз, зелен лук.
От листата на левурдата може да се направи салата или ястие, които обикновено се приготвят със спанак.
Като билка с нея може да се приготви спиртен извлек или ароматен оцет.
Рецепта за билков оцет с левурда
500 мл ябълков оцет ( натурален )
пресни билки
Стъклен буркан с капак
Начин на приготвяне:
• Зелените билки, може да се използва комбинация, в случая е левурда се измиват и се оставят се за два – три дни, за да позасъхнат
• Ябълковият оцет се загрява до кипене, отстранява се от огъня и се добавят билките
• След като сместа се охлади се изсипва в стъклен буркан и се затваря
• След като минат 4 седмици и билките са се накиснали сместа се прецежда и се изсипва в стъклена бутилка
• Билковият оцет се съхранява до няколко месеца на тъмно и хладно място.
• Може да се приготви и двойна по сила доза, като сместа се прецеди след две седмици, загрее се и се добавят нови билки, след което след 4 седмици се прецежда. Тогава оцетът ще бъде два пъти по-концентриран и по-ароматен.
Спиртен извлек с левурда
По принцип е стандартен начин за всички билки – свежи листа от Левурда брани преди цъфтежа. Измиват се на течаща вода, оставят се няколко дни, за да се по изсушат на сянка.
Накъсват се и се поставят в стъклен буркан без да се тъпчат. Буркана се пълни догоре. Залива се със спирт или по-силна ракия.
Буркана се затваря и се оставя на тъмно и хладно място за 2 месеца.
След това се прецежда в подходящ стъклен съд и се затваря.
Прецедения извлек е най-добре да се поставя в стъклени шишета с винтова капачка, за да се ползват всекидневно.
Пие се всеки ден 1 преди хранене по чаена лъжичка. Ако сте шофьор вечер преди лягане. През целия зимен период.