Билкови рецепти с глухарче
Добави към моето меню
Глухарчето е полезна билка. През април може да направите мед от глухарчета
Мед от глухарчетаЗдравословен дар от природата
Масло от глухарче
Може да направите и домашен мехлем от глухарче, който помага за облекчаване на кожните раздразнения, намаляване на болката и сковаността в мускулите и ставите и още много други.
Ето как да си приготвите това лечебно средство в домашни условия.
Рецепта за Масло от глухарче
Продукти:
1 ч.ч. цветове от глухарче
1 ч.ч. зехтин (200 мл)
Буркан с винтова капачка
Начин на приготвяне:
• Цветовете на глухарчето се почистват. Слагат се в буркана
• Налива се зехтин да ги покрие
• Бурканчето се затваря и се оставя така 3-4 седмици в стаята, след което се прецежда. Съхранявайте го на сухо и прохладно място.
Мехлем от глухарче се приготвя като маслото от глухарче се смеси с восък на водна баня.
Рецепта за мехлем от глухарче
Продукти:
1/2 ч.ч. масло от глухарче
2 с.л. пчелен восък
10 капки етерично масло (по желание)
Начин на приготвяне:
• Изсипете маслото от глухарче в съд с двойно дъно. Към него добавете необходимото количество пчелен восък.
• Разтопете съставките на водна баня. Към тях добавете етеричните масла.
• Разбъркайте добре всичко и изсипете мехлема в стъклено бурканче с херметическо затваряне.
• Оставете сместа да изстине, след което затворете съда
Начин на приложение:
Нанесете мехлема върху засегнатата зона с леки и масажиращи движения. Не го отмивайте, а го оставете да се абсорбира напълно от кожата.
Слънчев еликсир за здраве и дълголетие с глухарче
Глухарчето е полезна билка, достъпна и е добре да го съхраним – това е рецепта на принципа на сибирското сладко – както се приготвя от арония или черен бъз,
Продукти
1 буркан цветове от глухарче
100 г захар
Начин на приготвяне:
• Глухарчетата се берат рано сутрин и цветовете се слагат в буркан, като се редуват ред цвят, ред захар
• Буркана не се пълни до горе. Слага се капачка на буркана и се държи на слънце (на прозореца да го грее за около 2 седмици) докато пусне кафява течност.
• След това се прецежда и се съхранява на тъмно и хладно
• През зимата се добавя по лъжичка към чай или се пие само от еликсира.