Лютеницата на баба
Добави към моето меню
Лютеница като на баба
проверена рецепта за лютеница, приготвяна от бабата на съпруга години наред
10 кг домати
5 кг червен пипер
2 кг моркови
2 кг патладжан
2 – 3 глави чесън
2 ч.ч. олио
сол на вкус
1 ч.ч. захар
2 връзки магданоз
* Доматите (по-продълговати, месести домати, в нашия край ги наричат “сливки”) се бланшират, обелват се и се смилат с машинка за месо, може да се ипозлва и приставка за отстраняване на семките, ако имате такава;
* Червените чушки и патладжаните се опичат и се обелват;
* Морковите се сваряват и се нарязват на парчета. Опечените чушки, патладжани и морковите се смилат с машинка за месо;
* В дълбока и широка тава се смесват зеленчуците и се вари до сгъстяване;
* Когато сместа се е сгътила се добавя олио, захар, сол на вкус, счукания чесън и се разбърква;
* Лютеницата се разпределя в предварително затоплени буркани, които се заваряват за 10 минути.
И АЗ Я ПРАВЯ ТАКА, САМО ЧЕ БЕЗ ЧЕСЪН, И НАКРАЯ ПРИБАВЯМ СИТНО НАРЯЗАН МАГДАНОЗ.