Лютите чушки – ключ към дълголетие
Добави към моето меню
Пикантните храни са ключ към дълголетие, установи международно проучване, проведено под ръководството на специалисти от Китайската академия на науките.
Къри и люти чушки удължават живота
Червени чушки с какво са полезни
Яжте люти чушки за дълъг живот
Авторите на изследването са установили, че редовната консумация на пикантни храни е свързана с по-голяма продължителност на живота и по-малък риск от рак, болести на сърцето и дихателни проблеми.
Анализът на данни за половин милион китайци, наблюдавани в продължение на години, е показал, че за хората, консумиращи пикантни храни почти всеки ден, рискът от преждевременна смърт е с 14% по-малък, отколкото за тези, които ги включват в менюто си по-рядко от веднъж седмично.
Консумацията на пикантни храни веднъж или два пъти в седмицата е свързана с 10% понижение на риска.
Най-често използваните от редовните консуматори на пикантни храни подправки са били пресните и сушените люти чушки. Специалистите смятат, че благоприятният ефект за човешките здраве и дълголетие се дължи на биоактивни вещества като витамини С, А, К и В6, калий и най-вече на капсаицина – съставката, определяща лютивостта на чушките.
Диета с червен пипер