Каква майонеза купуваме?
Добави към моето меню
Майонезата е широко използвана в нашата кухня. Има много рецепти с майонеза, включително за сладкиши, защото е смес от яйца и олио.
Рецепти с майонеза
Добавя се към сандвичи, салати, различни закуски. За съжаление за полза от майонезата трудно може да се говори.
Майонезата е вкусна! Спор няма. От друга страна е много калорична и все казваме заменете майонезата! Но с какво? В домашни условия се приготвя от яйца, жълтъци и олио. А когато я купуваме в магазина дори не знаем какво съдържа за да има такъв голям срок на съхранение.
Майонезата има своята история, която запова във Франция, и в много държави по света се нарича “френска майонеза” или “френски дресинг” когато е без яйца. Под това наименование нейният състав е стандартизиран от FDA на САЩ. В България хранителните компоненти и технологията на производство в настоящия момент не са предмет на регулация, но съществува традиционно възприятие за състава и вкуса на майонезата формирани през годините от големите производители и готварските рецепти.
Купувате ли майонеза в магазина? А четете ли какво пише като съдържание, онзи текст с малки букви, който не е лесно да бъде прочетен.
Поредното изследване на Асоциация „Активни потребители“ ни показва какво купуваме в магазина, за мизерията, в която живеем и какво можем да получим като продукт (цената не винаги е критерий за качество).
А изследването сочи, че от 16 вида проверени майонези, в 6 няма яйца. Но пък изобилства от Е-та: гума ксантан (Е-415), гума гуар (Е -412), оцветители (Е-1606) и още куп съставки с недоказан от медицината ефект върху здравето ни.
Освен липсата на яйца в 25% от тестваните марки, в 9 от 16 проби е регистрирано водно съдържание над 60% и наличие на въглехидрати над 20% при 4 продукта.
Освен това повечето майонези съдържат редица Е-та, консерванти, оцветители, нишесте и бета каротен: емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), консерванти и антиоксиданти – бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420 – 1450), оцветители като бета каротен и анато (Е160б).
Какво съдържат майонезите
Вода (средно 58,3%);
Слънчогледово олио (средно 27,6% , за сравнение в е Белгия 80%, а в САЩ 65%);
Киселина – лимонена, оцетна (оцет) или винена;
Яйца като концентрат/прах (средно 2-3%, в Белгия например е 7,5%);
Овкусители – сол, захар, подсладители (сукралоза) и подправки;
Емулгаторите са гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415)– по света се използва главно лецитин;
Консерванти и антиоксиданти – бензоат (Е211-213), пропл галат (Е310), калиев сорбат (Е203);
Въглехидрати – добавено обикновенно или модифицирано царевично/картофено нишесте (Е1420 – 1450);
Оцветители като бета каротен и анато (Е160б)
ТЕСТ Майонеза (2016)