Майонеза
Добави към моето меню
История с майонеза
Майонезата има рожден ден и той е на 28 май
Майонезата – вкусна, включвана в толкова сосове и салати, и толкова отричана и забранявана в диетичното хранене. Та оказва се, че майонезата си има история и дата на създаването. И се оказва, че следите водят към Франция. Най-достоверната версия е следната.
mayonnaise aioli – майонеза айоли – чеснова майонеза – един от най-популярните сосове във френската кухня
И така през 1758 г в испанския град Маон бил завоюван от французите, водени от херцог Решильо, но скоро градът бил нападнат от британците. Французите изпитали проблем с продуктите. Имали само зехтин, яйца и лимони. И тъй като на херцог Решильо му омръзнало от омлети, готвачът трябвало да приготви нещо ново. Така се появява вкусния майонезен сос. Бил приет и харесан.
Името майонеза, на френски «mayonnaise» или «маонски», идва от името на града Маон.
Днес майонезата присъства на всяка трапеза. Добавя се към сандвичи, салати, различни закуски. За съжаление за полза от майонезата трудно може да се говори. Но ако се приготви домашна майонеза тогава е различно, знаеш от какви продукти е направена, а тази от магазина със сигурност едва ли съдържа само зехтин (или олио), жълтъци и лимон.
Какво ви е необходимо за да приготвите майонеза “Провансал”
100 мл прясно мляко
200 мл олио
1 ч.л. горчица
щипка сол и захар
1-2 ч.л. лимонов сок