Последни Рецепти
Последни Статии

Мандарини

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Код оранжево – портокали и мандарини през зимата ни правят здрави и по-силни
mandarini 1

Мандарини
Когато се появят цитрусовите плодове – портокали, мандарини, грейпфурт и помело – в магазините, на всички ни е ясно – зимата е дошла. Мандарината като че ли е най-предпочитания плод.

Мандарини се отглеждат в Испания, Мароко, САЩ, Гърция, Кипър. Произхожда обаче от Югоизточна Азия. В Китай в миналото можели да си го позволят само мандарините, откъдето идва и името.

Мандарината е богата на витамини – съдържа големи количества витамин С, В1, D, K, което я прави много полезна при авитаманоза през зимата. Мандарините помагат при висока температура. Научно доказани са също свойствата й при лечението на астма и бронхит. Съдържа веществото синефрин, което пречиства дробовете от слузта. Притежава и противогъбичен ефект.

Освен това за разлика от други плодове е много диетична, ускорява обмяната на веществата и стимулира храносмилането. Има и козметично действие, тъй като редовната й консумация освежава кожата. Етеричните масла от мандарина пък се използват за релаксация, намаляване на мускулното напрежени.
Трябва обаче да се избягва при язва на стомаха, остри форми на гастрит и колит, хепатит.
mandarini 1

Клементайн (климентина), Минеола, Танджело, Танджерийн, Темпълс са различни сортове мандарина

Защо да хапваме мандарини през зимата?
Защото освен, че носят коледно настроение те са вкусни, сочни и полезни:
– Мандарините са добър източник на витамин С и помага за изграждането на силна имунна защита срещу зимните вируси.

– В сравнение с останалите цитрусови плодове, съдържанието на витамин А, под формата на бета-каротин, е най-високо. Витаминът е полезен за очите и подсилва имунната система, а наличието на бром успокоява нервната система.

– В мандарините се съдържа и пектин – разтворимо влакно, което спомага за повишаване движението на червата, контролира нивото на холестерола и кръвната захар.

– Консумацията на този сочен плод е благоприятна и за черния дроб. Помага за обновяването на хепатоцитите и изчистването на натрупаните в организма мазнини.

– Т.нар. хесперидинът, който се съдържа в големи количества в мандарините, особено във вътрешната част на кожата, има антиоксидантно и противовъзпалително действие върху клетките и тъканите, като по този начин помага за предотвратяване на преждевременното стареене и формирането на ракови клетки.

mandarini

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории