Странджанският манов мед е със защитено наименование за произход
Добави към моето меню
Странджанският манов медбеше включен април 2019 г. в списъка със защитени наименования за произход на Европейския съюз.
Това е осмият хранителен продукт от България в листата.
Храни със защитени наименования
През 2018 г. България има седем земеделски продукта и храни, вписани в европейския регистър на защитените наименования. Пет от тях са храни с традиционно-специфичен характер:
– филе “Елена”
Как да приготвим домашно филе “Елена”
– кайзерован врат “Тракия”
– “Пастърма говежда”
– “Луканка панагюрска”
– роле “Трапезица”.
В регистъра има и два продукта със защитено географско указание:
– българско розово масло, което може да произвежда на територията на Розовата долина
– “Горнооряховски суджук”, който може да се произвежда само в Горна Оряховица.
Странджански манов мед, наричан още „Maнов мед от Странджа”, е с тъмнокафяв цвят и се добива в района на Странджа, който е част от мрежата от защитени зони в ЕС „Натура 2000″, се казва в решението.
Мановият мед има тъмен до черен цвят и специфичен аромат. Изключително богат е на минерални вещества
Фестивал на Странджанския манов мед се провежда през август в Царево.
Регистрацията за защитеното наименование за произход идентифицира храни, които произхождащ от специфично място, чието качество или характеристики се дължат основно или изключително на специфична географска среда и чиито етапи на производство се извършват в определения географски район.
Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган и комисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще връчат официално утре в Брюксел сертификата за вписването на Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед” и Елка Божилова, представител на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България.
ЕС дава защита на над 1445 други продукти, регистрирани в 28-те държави членки.