Последни Рецепти
Последни Статии

Масажи

Добавено в Готварски статии, Дом & Семесйтво

Добави към моето меню

Масажите стават все по-популярни като безопасна и ефективна алтернатива на някои лекарства. Много болници ги включват като част от програмите си за рехабилитация на пациенти със заболявания като остеоартрит, фибромиалгия, хронична болка или като средство за освобождаване от стрес.

По данни на Асоциацията на американските терапевти около 47 милиона американци са се подложили на масаж през изминалата година, което е генерирало за индустрията 11 милиарда долара. Освен приложението в болнични заведения все повече хора прибягват до тази техника на рехабилитация просто за поддържане на тонус и за разтоварване.

Масажът е не само средство за освобождаване от стрес.

Той е ефективен метод за превенция на заболявания като високо кръвно налягане, укрепване на сърдечносъдовата система, подобряване на циркулацията и лимфния ток според д-р Лийна Гупта, президент на организацията.

Масажи се прилагат при широк спектър от заболявания
артрит, астма, бронхит, злокачествени заболявания, травми, следоперативни болки, главоболие, целулит.
За постигането на оптимален ефект от терапията е необходима предварителната консултация със специалист. Редица големи американски компании като FedEx, Cisco и BestBuy са ги включили отдавна в програмите за възстановяване на работоспособността на служителите си.

Масажът е древна техника и в днешни дни се прилага в повече от 200 разновидности.
Сред най-популярните форми са шведски, дълбокотъканен и спортен масаж. Бърза популярност набират и някои сравнително нови форми като уатсу (водно шиатсу) – масаж, който се извършва във вода.

Съществуват и комбинирани техники – например смесица от шведски масаж, шиатсу и енергиен масаж, комбинирани с ексфолиация (отстраняване на мъртви клетки) на кожата. Повечето техники за масаж се прилагат в рамките до един час и се препоръчват веднъж седмично. Като добавка могат да се използват различни козметични масла за подхранване и поддържане на кожата.

Ароматотерапията включва добавянето на етерични масла (известни са повече от 200 вида), които имат успокояващ и лечебен ефект, подобряват състоянието на кожата и ускоряват зарастването на рани.
Терминът ароматотерапия е въведен през 1920 от френския химик Рене Морис Гатфосе, който посветил живота си на лечебните свойства на етеричните масла след инцидент в парфюмерийната му лаборатория, при който се запалила дрехата му. Той посегнал към най-близкото шише с течност, която се оказала лавандула, за да загаси пламъците. В следващите няколко дни химикът с изненада забелязал бързото зарастване на раните си от изгаряне.

– дълбокотъканен масаж
– фокусиран е върху дълбоките тъкани (подкожна мастна тъкан и мускули) с основна цел освобождаването от хронична болка. Има интензивен характер и комбинира леки удари с ръка и дълбок натиск с пръсти. Прилага се внимателно, като натискът се засилва постепенно, тъй като в противен случай мускулите се контрахират. Близък е до спортния масаж

– масаж с горещи камъни
– води до интензивна релаксация на тялото. Най-често се използват умерено затоплени базалтови (вулканични) камъни, които се поставят на мястото на болка или схващане; топлината от камъните действа успокояващо. Камъните са с овална форма с различни размери и тегло – от големина на орех (поставят се между пръстите на ръцете или краката) до тежащи няколкостотин грама (за гърба и корема)

– лимфен масаж
– подобрява кръвоснабдяването и лимфния дренаж на тъканите и е особено полезен след операции за превенция на отоци

– масаж преди/след раждане
– женското тяло преминава през различни промени по време на бременността и след раждането. Масажът помага на жената да се адаптира по-добре през този период

шиатсу (от японски shi – пръст, и atsu – натиск)
– масаж, базиран на акупресура, който се прилага широко в японската и китайската медицина. Често пъти се комбинира с други техники за стимулиране на определени точки и за постигане на баланс на тялото и премахване на болката

– спортен масаж
– прилага се при професионални атлети и хора с активна работа на открито. Има за цел да подобри спортните резултати при спортисти и да ги предпази от травми

– шведски масаж
– най-популярният масаж, при който се прилагат леки удари и натиск за подобрение на кръвотока, разтягане на ставните връзки и сухожилия и облекчаване на болка. Използват се етерични масла, кремове или лосиони за отпускане на мускулите. Създаден е през XVIII век от шведския треньор по гимнастика Пер Хенрик Линд

– уатсу (водно шиатсу)
– комбинира шиатсу с хидротерапия. Масажът се извършва във вода с температура 35 градуса в комбинация с акупресура и лек натиск по различни части от тялото. Във водата тялото се отпуска по-добре, което допълнително спомага за разтягане на ставните връзки и мускулите. Уатсу е създаден от терапевта Харолд Дъл, директор на училище за масаж и шиатсу, в началото на деветдесетте години и бързо се разпространява в спа центровете на САЩ

тайландски масаж
– не трябва да се бърка с еротичен масаж. Известен е като древен масаж, традиционен тайландски масаж, йога масаж. Въпреки наименованието му произходът му се корени в индийската аюрведа . Има за цел да постигне енергиен баланс на тялото чрез натиск върху специфични места и подобряване разтегливостта на ставните връзки.

Точковият масаж е полезен при много заболявания

ползвана е статия от вестник Дневник

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории