Домашни банички със спанак
Добави към моето меню
Домашни банички със спанак
или традиционна рецепта от Раднево
Два пъти точенибанички на сач със спанак
рецепта Илияна Димова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Здравейте!
Може ли да се включа в конкурса с рецепта за тестено ястие. В нашия град и в околностите много се консумират тестени ястия в най – разнообразани вариации. У дома доста често приготвяме баници, месеници,а катми и два пъти точени банички , стават най-вкусни изпечени на сач. Ето и рецептата.
Два пъти точени банички на сач със спанак
Продукти: За 6-7 банички За тестото са необходимо
1 ч.ч. вода,
1 ч.л. сол,
1 с.л. олио
няколко капки оцет,
брашно
(по желание в тестото може да се добави и мая за хляб)
Продукти за плънката:
400-500 г пресен спанак,
2-3 стръка зелен лук,
няколко стръка пресен джоджен,
черен пипер,
къри,
сол на вкус,
щипка лют червен пипер,
краве масло.
Приготвяне:
Замесваме тестото от изброените продукти
.Разпределяме на еднакви топки, намазваме с мазнина и оставяме покрити с кърпа на стайна температура около 30 минути.
През това време приготвяме плънката.
Задушаваме в малко масло спанака с нарязан лук и джоджен. Овкусяваме с подправките и пържим докато остане на мазнина. Оставяме да се охлади.
От всяка топка тесто разточваме кора.
Ръсим от плънката, поставяме парченца масло и навиваме на руло.
Завиваме крайчетата като охлювчета и поставяме едно върху друго.
И така приготвяме всички банички. Преди печене отново разточваме всяка баничка.
Изпичаме върху намазан с мазнина сач.
Поднасяме с кисело мляко.
С уважение: Илияна Димова