Миди
Добави към моето меню
Лято е! време за море и за лека храна. И какъв по-подходящ продукт от прясна риба на скара и миди.
Започваме въпроса къде? Къде може да хапнем хубави миди или да купим?
Този въпрос вече има отговор – на мидената фирма в Дълбока (по пътя за Калиакра преди село Българево се спуска стръмния път надолу) или в Панчарево
В кой магазин и как могат да се купят хубави миди все още не знам, но и тази задача трябва да има своето решение.
снимка Иван Ралчев
Мидите са превъзходни източници на протеини, витамини и минерали, и същевременно – много бедни на мазнини, което ги прави подходящи за диетично хранене. Те ca oтличен изтoчник нa жeлязo и на наситени мастни киселини Омега-3. Могат да бъдат ценен заместител на месото в ежедневната консумация, тъй като съдържат всички необходими за организма вещества. Мидите са на първо място по състав на витамин В12, богати са на селен, с което помагат на организма да синтезира специфични протеини – cytokines – които служат като щит срещу заболяванията. Ако следваме средиземноморската диета и морските дарове присъстват 2-3 пъти в седмицата на нашата трапеза, по този начин поддържаме баланса на минерали калций, фосфор, желязо, както и елементи, като селен, цинк и йод в нашия организъм.
Мидите са вкусни по много начини. Най-вкусни са навярно печени на ламарина, туко що извадени от морето и в добра компания на плажа.
След това миди с девесил. В менюто в Дълбока това са миди с лющян Колко страна сме, но се оказа, че тази подправка е известна с това име по морето. Поръсена с нарязан лющян ще ви поднесат и прясна риба изпечена на скара по северното ни Черноморие …
И миди с ориз – класика.
както и Миди по моряшки
Миди с девесил
1 кг черни миди
50 мл бяло вино
2 стръка девесил
1 лимон
* В тенджера се слагат да се задушат мидите около 15 мин с малко вода
* Долива се бялото вино и се оставят още 10 мин да поврат под капак
* Поднасят се със стрък девесеил и лимон
Чудесно се съчетават с бяло вино (студено) или бира