Последни Рецепти
Последни Статии

Затлъстяването увеличава риска от рак

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Затлъстяването води до рак – Статистиката показва, че липсата на достатъчно физическа натовареност и наднормено тегло имат отношение към повишения риск за развитие на някои онкологични заболявания.

Наднорменото тегло и затлъстяването увеличават най-малко 2 пъти риска от рак
това е изводът от изследване на учени от университета в Бристол, Англия, съобщи сайтът MedicalXpress.

Специалистите установили каква е активността на гени в злокачествени туморни образувания на тъкани при 8 вида рак, за които е била констатирана връзка със затлъстяването. След това прибегнали до метода на Менделеевата рандомизация, който е свързан с изследване на естествени изменения на гените. Той дава възможност да се определи ролята на един или друг фактор за развитие на заболяване, т.е. открива причинно-следствена връзка.
Рандомизация (от английската дума random(= случаен, произволен) означава разпределяне на участниците в клиничното изпитване на групи по случаен принцип. Прави се за да се намали субективния момент при включване на пациенти в изпитването.

cancer pink pix

В случая била открита връзка между индекса на телесна маса и риска от заболяване, като се изключи влиянието на гени, които могат да допринесат и за затлъстяване, и за поява на тумори.

По думите на учените, излишното тегло е виновно за 6 процента от случаите на рак в развитите страни. Резултатите от изследването показали също, че свързаните със затлъстяване проценти на случаите на рак са много повече.

Кои фактори причиняват затлъстяването?
– хормонални проблеми
– застоял живот – Начинът на живот води до затлъстяване
– възраст – с напредване на възрастта се напълнява
– липса на двигателна активност – Седящият начин на живот – причина за затлъстяване
– стрес
– Най-сериозният фактор е неправилното хранене и прекомерна консумация на мазни и калорични храни

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории