Последни Рецепти
Последни Статии

Най-полезният плод

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Нарът – най-полезният плод
Нарът е много полезен плод, с много полезни свойства.

nar plod

Учени от университета в Оксфорд са направили анализ на 193 изследвания и са установили, че този вкусен плод е полезен при
– Диабет тип 2
– Намалява риск от инсулт
– При профилактика на рак на стомаха, на дебелото черво, рак на простата.
През 2014 г. се оказва на първо място в списъка на най-изследваните плодове. Доказано е, че плодът, както и сок от нар укрепват здравето и има лечебни свойства. Нарът съдържа много антиоксиданти, също така и танини – вещества, които подобряват работата на стомаха, също и полифеноли, които имат антиоксдантна активност. Тези вещества спомагат за намаляване на концентрацията на „лошия“ холестерол в кръвта. Семенцата на нара са богати на фибри и почти не съдържат калории..
Диетолозите препоръчват да включваме нар в храненето си, защото този плод съдържа малко калории, минимално мазнини, оптимално количество витамини и микроелементи. Богат е на антиоксиданти, които дават на клетките на организма допълнителна резистентност към увреждащи фактори.
Проведени изследвания показва, че постоянното включване на нар в храненето спомага на организма да се справи с единични ракови клетки. Особено ефективно е това при рак на гърдата и при възпалителни процеси свързани с действието на свободни радикали.
Нарът може да замени частично аспирин, благодарение на способността си да възпрепятства образуването на тромби.
Този вкусен плод оказва благоприятно действие и върху кожата, ускорява зарастване на рани и да не се образуват пигментни петна.
Източник Zee News

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории