Последни Рецепти
Последни Статии

Най-полезните за здравето храни

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Специалисти определиха най-полезните за здравето храни
Хранене в което има много продукти богати на витамини на ден не само помага да се отслабне, но и позволява да се избегнат тежки заболявания.

Определиха кои са най-полезните и достъпни храни

Специалисти от Национален здравен институт на САЩ съставиха списък с най-полезните за здравето продукти, които трябва да се ядат по-често и в по-големи количества. Освен повече тонус, те допринасят за намаляване на риска от хронични заболявания, като сърдечносъдови и диабет.

broccoli karfiol pix
Честата консумация на зеле, включително карфиол, броколи и брюкселско, позволява да се набавят калций, желязо, фолиева киселина, целулоза.

spanak pix 1
– Особена полезна е консумацията на спанак, който осигурява защита срещу инфекциозни болести и простуда.

tikvi 450 2
Специалистите смятат също, че ще е добре едни източници на витамини да се заменят с други. Препоръчва се например бананите да се заменят с тиква. В рамките на изследването било установено, че съдържанието на калий в тиквата е по-голямо, отколкото в бананите.

Освен това учените отбелязват, че честата консумация на салати, богати на витамини А, В6, С, Е, К, помага да се подобри храносмилането, да се приведе в норма телесното тегло и да се нормализира хормоналният фон.

color salad pix

Националният здравен институт на САЩ публикува списък с 25 храни, които могат да се приемат като особено здравословни. Препоръките на експертите са те да присъстват в менюто ни възможно повече, ако държим на здравето си.

Най-полезните за здравето храни

Зеле – богато е на калций, желязо, фолиева киселина, витамини и фибри. Същевременно то е бедно на калории. Полезният му ефект е наличен при консумацията му в суров вид, когато се приготви като ферментирало или кисело е богато на пробиитици. Полезно е и червеното зеле. Добър здравословен ефект има и Китайското зеле.

Карфиол – съдържа фибри, фолиева киселина витамин В6, С, К и калий. Също нискокалоричен, поддържащ чревната перисталтика и електролитния баланс в организма.

Алабаш – отличава се с присъствието на витамин С, В6 и калий. В него също се намират така ценните за нас фибри и фолиева киселина. Почти не използван у нас, но може да се открие в магазините.

Зелен лук, праз – източник са на витамин А и С. Добре познати са заради специфичния им вкус. Освен заради него салатите са по-здравословни с тях. В зеления лук също така се намират витамин А и К, фолиева киселина, калций, желязо, магнезий. Богати са на фибри.

– Брюкселско зеле – не са традиционен зеленчук за българската трапеза, но наред с броколите и други листни зелени зеленчуци съдържа съставки, които елиминират създаването на рискови фактори за канцерогенно развитие в организма. Това се дължи най-вече на глюкозинолатите и изотиоцианатите в него. Иначе брюкселското зеле е богато на фибри, фолати, витамини А, С, К и В6, желязо и калий.

Тиква – една порция съдържа повече калий от един банан, което я прави полезна храна за сърцето. Богата е на фибри, витамин В6, С, Е и желязо, отличава се с наличието на бета-каротин, на който и дължи оранжевия си цвят. Очите ни „обичат“ тиква. Тя е особено подходяща, ако страдаме от слабо зрение. Може да се консумира варена или печена според личните предпочитания.

Броколи – множество изследвания документират ползата на броколите по отношение профилактиката на хроничните и раковите заболявания. Отличават се с високото съдържание на витамин С и фолиева киселина. Препоръчителна храна са за жени планиращи бременност.

Чушки, сладки пиперки – осигуряват 300% от необходимата дневна доза витамин С, 100% от витамин А и са добър източник на витамин В6.

kale Pix 2
– Кейл, Листно зеле, Къдраво зеле, Зелено зеле (Kale, Curly kale, Brassica oleracea Acephala Group) и др. – калето е невероятен източник на витамин К. Тези зеленчуци са цени заради наличието на фибри, фолиева киселина, витамини В6, С, А, Е, също така магнезий, калции, желязо, цинк, калий. Калето съдържа също като блюкселското зеле и броколите глюкозинолати.

– Маруля и различни видове зелени листни зеленчуци (зелена салата) – купа нарязана маруля съдържа едва 5 калории, но тези зелени листа могат да ни дадат вкусна салата и бъде естествен източник на витамин А, В6, С, Е и К, както и на калций, магнезий, желязо, калий и, разбира се, фибри.

Магданоз и цикория – съдържат букет витамини, фолиева киселина и цинк.

Спанак – кемпферолът в него има протективен ефект срещу хронични и ракови заболявания. Някои от съставките на спанака подобряват разхода на кислород при физическо натоварване. Тирозинът пък подпомага бързината на рефлексите.

салата кресон
Салата с кус-кус, кресон и селъри
Малко непознати зеленчуци с други по-познати, малко кус кус и се получава една цветна и насищаща салата

Крес (кресон, пореч, поточарка) – проучвания показват ползата му за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2. Същото се отнася въобще за всички листни зелени зеленчуци. Може да се консумира суров или в гозба.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории