Последни Рецепти
Последни Статии

Макароните не пречат на диетата

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Макароните не пречат на диетата
Ако искате да отслабнете яжте повече макарони! те са полезни. Това от векове го знаят италианските майки” казва София Лорен
Но не повече от един път в седмицата включвайте паста във вашето меню!

pasta vidove

Факт е, че консумацията на големи количества от която и да е храна може да доведе до натрупване на килограми. Включването на правилния вид макаронени изделия в храненето може да бъде полезно за здравето в различни аспекти, а ключовата думичка е „умереност“. Кои са правилните макарони – тези, които са направени от твърда пшеница, като може да изберете и такива от пълнозърнесто брашно. Те са източник на сложни въглехидрати, за които е характерно бавното освобождаване на енергия. Макаронените изделия може да помогнат дори при отслабване, като предотвратят и чувството за глад.

Пастата е източник на глюкоза, която е необходима за осигуряване на „гориво“ за мозъка и мускулите. По-големи количества глюкоза предоставят пълнозърнестите пасти, в сравнение с произведените от бяло брашно.

Много видове от тези изделия са с богато съдържание на важни хранителни вещества като фолиева киселина, витамини, минерали. Фолиевата киселина е важна за здравето на нервната система, а желязото, което също се открива в тези продукти, помага за предотвратяване на умората.

Всички видове макаронени изделия съдържат някакво количество фибри, но пълнозърнестите са изключително богати на тях. Фибрите са необходими не само за поддържане на доброто храносмилане, но и за подобряване здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Пастата не съдържа холестерол и е с малки количества натрий – фактори, които също допринасят за здравето на сърцето.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории