Нощ на музеите 2013
Добави към моето меню
18 май 2013 – Европейска нощ на музеите
За девети път у нас, музеи и галерии се включват в Европейската нощ на музеите, организирана по инициатива на Френското министерство на културата.
Събитието е по повод 36-ото издание на Международния ден на музеите, отбелязван всяка година на 18-и май. Патрон на този празник е Международният музеен съвет (ICOM).
Всяка година проявата преминава под различно мото. През 2013-а то е:
Museums (Memory + Creativity) = Social Change
Музеи (Памет + Креативност) = Социален прогрес.
Европейската нощ на музеите се организира под патронажа на Съвета на Европа, ЮНЕСКО и Международния музеен съвет (ICOM).
В София повече от 20 музеи и галерии се присъединяват към инициативата, която се реализира със съдействието на Министерството на културата, Столичната община и Френския културен институт. Много събития се организират и в цялата страна.
За повече информация и програмата по градове за Европейската нощ на сайта на Министерството на културата http://mc.government.bg/newsn.php?n=3601&i=1изтеглете текстовия файл и вижте какво се случва във вашия град
Защо дасе включите в нощта на музеите?
Музеите и галериите са отворени цялата вечер, има специална програма и входа е безплатен
Това, което привлече вниманието ни докато четохме програмата е нещо, което се случва в самия център на София в
НАЦИОНАЛЕН АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ИНСТИТУТ С МУЗЕЙ ПРИ БАН
Ето какво включва програмата
1.ИЗЛОЖБА „КОПРИНА И СРЕБРО“
Изложбата е организирана съвместно с Музея за история на София. Целта й е да представи непоказвани до момента експонати от фондовете и на двата музея и да запознае посетителите с облеклото на българите от края на ХVІІI и ХІХ в.
2.ПРОЖЕКЦИЯ НА ФИЛМ „КЪСНОАНТИЧНА СЕРДИКА – ОПИТ ЗА ТРИИЗМЕРНА ВЪЗСТАНОВКА“
3.„АНТИЧНА РИМСКА КУХНЯ“
Събитието цели да добави още един щрих към картината на всекидневния живот в градовете на Римската империя, сред които е и Сердика. Въз основа на исторически сведения от римски автори, описващи кухнята от тяхната епоха, ще бъдат представени оригинални рецепти и кулинарни деликатеси. Някои от рецептите ще бъдат действително приготвени и сервирани в Централната зала на музея, а част от по-изтънчените специалитети ще бъдат в менюто на Арт клуб “Museum”. Част от използваните рецепти ще бъдат разпечатани на дипляни, така че посетителите да имат възможност да ги приготвят и сами вкъщи. Постери с текстове и илюстрации ще осигуряват допълнителна информация за кухнята и диетата през римската епоха, предпочитани вина и др.
Рецепта за риба от кухнята на Древен Рим
Amia – печена риба тон (източник: Archestrato di Gela in Ateneo VII. 278. a-c)
Продукти за 6 порции:
1.5 кг риба тон
смокинови листа, колкото са необходими
4 ч. л. сол
2 щипки риган
Завийте рибата в смокиновите листа с много малко риган. Завържете листата с връв, след което поставете рибата на скара и я печете от всяка страна по 2-3 минути. Овкусете със сос и я сервирайте веднага.