Последни Рецепти
Последни Статии

Нощ на музеите 2013

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

18 май 2013 – Европейска нощ на музеите
За девети път у нас, музеи и галерии се включват в Европейската нощ на музеите, организирана по инициатива на Френското министерство на културата.
Събитието е по повод 36-ото издание на Международния ден на музеите, отбелязван всяка година на 18-и май. Патрон на този празник е Международният музеен съвет (ICOM).
Всяка година проявата преминава под различно мото. През 2013-а то е:
Museums (Memory + Creativity) = Social Change
Музеи (Памет + Креативност) = Социален прогрес.

нощ на музеите

Европейската нощ на музеите се организира под патронажа на Съвета на Европа, ЮНЕСКО и Международния музеен съвет (ICOM).

В София повече от 20 музеи и галерии се присъединяват към инициативата, която се реализира със съдействието на Министерството на културата, Столичната община и Френския културен институт. Много събития се организират и в цялата страна.
За повече информация и програмата по градове за Европейската нощ на сайта на Министерството на културата http://mc.government.bg/newsn.php?n=3601&i=1изтеглете текстовия файл и вижте какво се случва във вашия град

Защо дасе включите в нощта на музеите?
Музеите и галериите са отворени цялата вечер, има специална програма и входа е безплатен

Това, което привлече вниманието ни докато четохме програмата е нещо, което се случва в самия център на София в
НАЦИОНАЛЕН АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ИНСТИТУТ С МУЗЕЙ ПРИ БАН
Ето какво включва програмата
1.ИЗЛОЖБА „КОПРИНА И СРЕБРО“
Изложбата е организирана съвместно с Музея за история на София. Целта й е да представи непоказвани до момента експонати от фондовете и на двата музея и да запознае посетителите с облеклото на българите от края на ХVІІI и ХІХ в.
2.ПРОЖЕКЦИЯ НА ФИЛМ „КЪСНОАНТИЧНА СЕРДИКА – ОПИТ ЗА ТРИИЗМЕРНА ВЪЗСТАНОВКА“
3.„АНТИЧНА РИМСКА КУХНЯ“
Събитието цели да добави още един щрих към картината на всекидневния живот в градовете на Римската империя, сред които е и Сердика. Въз основа на исторически сведения от римски автори, описващи кухнята от тяхната епоха, ще бъдат представени оригинални рецепти и кулинарни деликатеси. Някои от рецептите ще бъдат действително приготвени и сервирани в Централната зала на музея, а част от по-изтънчените специалитети ще бъдат в менюто на Арт клуб “Museum”. Част от използваните рецепти ще бъдат разпечатани на дипляни, така че посетителите да имат възможност да ги приготвят и сами вкъщи. Постери с текстове и илюстрации ще осигуряват допълнителна информация за кухнята и диетата през римската епоха, предпочитани вина и др.

Рецепта за риба от кухнята на Древен Рим
Amia – печена риба тон (източник: Archestrato di Gela in Ateneo VII. 278. a-c)
Продукти за 6 порции:
1.5 кг риба тон
смокинови листа, колкото са необходими
4 ч. л. сол
2 щипки риган
Завийте рибата в смокиновите листа с много малко риган. Завържете листата с връв, след което поставете рибата на скара и я печете от всяка страна по 2-3 минути. Овкусете със сос и я сервирайте веднага.

Нощ на музеите 2009
Нощ на музеите 2011
Нощ на музеите 2012

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории