Оцет
Добави към моето меню
Оцет
Оцет. Това е продукт, който използваме всеки ден, когато приготвяме рецепти. Има един период през есента, наречен туршиено време, когато приготвяме туршии и във всяка рецепта почти задължително присъства оцет.
Какъв оцет да изберем? В магазина при избора може да се водим от нашия опит. Може и да приготвим сами оцет
Рецепта за ябълков оцет
Рецепта за домашен оцет от вино
За да приготвите домашен винен оцет трябва да прибавите към старото вино хладка вода. На 10 литра от виното прибавете 2 литра такава вода. Покрийте отгоре с тензух и оставете течността за една седмица. След това оцетът е готов и без да прибавяте разни химически вещества.
Сигурно ще се учудите, че няма критерии за производство на кашкавал или на колбаси, които да са описани чрез закон, но за оцета има. Критериите за производство на оцет са включени в Закона за виното и спиртните напитки. Според него оцет е продукт, получен чрез провеждане на оцетнокисела ферментация от оцетнокисели бактерии на продукти от грозде, вино, плодови вина и водоалкохолни смеси, с общо кисело съдържание не по-малко от 60 грама на литър, изразено като оцетна киселина.
Видовете оцет се определят и означават според вида на изходната суровина и могат да бъдат винен, плодов, ябълков и алкохолен. Не се допуска означаване с наименованието „оцет“ на продукти, съдържащи синтетична оцетна киселина.
Затова е и тревожна новината, че по туршиено време, времето на приготвяне на консерви през есента на 2014 г. Агенцията по храните е бракувала над 8 хиляди литра фалшив оцет, а едно производствено предприятие е затворено. Става въпрос за химичен оцет, който може да бъде изключително опасен за здравето.
Основният проблем с химичния оцет, или т.н. разредена оцетна киселина, и полученият по биологичен път, се състои в липсата на бактерицидно действие от страна на химичния разтвор, затова се развалят туршиите на хората. Това е много страшно. Оцетната киселина при определена концентрация може и да реже.
Специалистите препоръчват да се купува естествения натурален винен или ябълков оцет, а не Е260, което означава разредена оцетна киселина с ароматизатори и оцветители.
Трябва да се четат етикетите и особено дребния шрифт, с който изписват съдържанието на продукта. Задължително да се гледа и датата на производство, данните на производителя, както и киселинното съдържание в проценти. Оцет под 6% да не се купува!