Последни Рецепти
Последни Статии

Орехи

Добавено в Кулинарен справочник, Плодове

Добави към моето меню

Орех
Juglans regia

Това мощно плодовито дърво е известно на хората много отдавна. Има около 15 сорта орехови дървета. По произход са от Югоизточна Европа и Азия, днес се отглеждат в Европа, Азия и Америка.
През Средновековието е било разпространено мнението, че орехите помагат при болки в главата заради формата, която напомня на човешки мозък. Дори днес наименованието на орехите в Афганистан е charmarghz, което означава „четири мозъка“. А древногръцкият историк Херодот твърди, че жреците в Древен Вавилон забранявали на обикновените хора да ядат орехи, защото влияят благоприятно на умствената дейност, а това на простолюдието не му е необходимо.
Днес е факт, че Орехите стимулират работата на мозъка

орехи

По калоричност и усвояемост ореховите ядки не отстъпват на продукти от животински произход. Съдържат до 75% мазнини, до 20% белтъчини, както и въглехидрати, дъбилни и минерални вещества – желязо, кобалт, ефирни масла. Добър източник са фосфор, калий и магнезий, както на белтъчини и витамин Е. Съдържат полиненаситени мазнини, включително омега 3, което спомага за намаляване на риска от сърдечни заболявания.
За храна се използват не само ореховите ядки, но и зелените плодове от които се приготвя сладко от зелени орехчета или орехов ликьор. В зеления плод зелената кора още не е втвърдена и може да се яде след обработка. Листата на ореха също са богати на витамини и се използват в народната медицина.

орехови ядки

В кулинарията орехите се използват от векове. Добавят се към сладкиши, в различни десерти, в баклава … използват се и в несладки рецепти, добавят се към таратор, в сосове, съчетава се с хрян и чесън и масло. Традиционно за Никулден се приготвя шаран с плънка от орехи и лук. В италианската кухня в сос за паста, или в рецепти за лазаня, в песто може да замени кедровите ядки. в източната кухня се добавят в рецепти с месо, например в арабския fesenjan (гъста яхния от птица или агнешко с орехи и сок от нар.
Още в древността от орехите започват да извличат и масло – орехово масло – тъмнокафяво на цвят и доста скъпо. За неговото получаване се използват специални маслени сортове орехи и се съхраняват около 2-3 месеца ядките. За това време млечния сок се превръща в леко, прозрачно масло, което се използва за салати. През 17-18 век става популярно да се мариноват орехи, както зелени, така и орехови ядки.
Орехите може да се съхраняват сравнително дълго време – около 5 години, а почистени орехови ядки – около 1 година.
А сега си представете палачинки с мед и орехи или парче баклава… някои ги приготвят и като солено мезе, като ги запекат с малко сол.

Любопитни факти за Орехите
– Ореховите ядки съдържат много масло. Достатъчно е да изядем 100 г за си осигурим необходимите мазнини за деня
– Съдържат и белтъчини и въглехидрати, които повишават хранителната им стойност. Те съдържат също витамини и минерални соли, което ги превръща в отлична храна за човека.
– Орехът е най-голямото от всички наши плодни дървета, достига до 35 м височина. Стъблото му е мощно, дебело повече от 1 м, и носи огромна разперена корона. Листата му са лековити. А народът ни е казал, че не се стои под орехова сянка
– С ореховите листа се лекуват различни кожни заболявания. Лековити са и корените му. Много полезна е и дървесината на ореха. От нея се приготвят най-хубавите и трайни мебели.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории