Последни Рецепти
Последни Статии

Основната причина за появата на кариеси е

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Учени установиха основната причина за появата на кариеси
Ако някой предложи лекарство срещу кариеси то получи не само благодарността на много хора. До тогава ни остава отговорността пред собственото ни здраве и правото ни да се усмихваме открито е да посещаваме нашия зъболекар. Отговорност, която имаме и като родители към нашите деца.
На 4 юни се отбелязва Международен ден за борба с кариесите
13 естествени продукта за избелване на зъбите

dentist pix

Американски и австралийски учени установиха, че причината за появата на кариеси не е генетичното предразположение, а нездравословният начин на живот и неправилните грижи за устната кухина.
Специалистите са взели натривки от устната кухина у 5-11-годишни близнаци, 205 от които еднояйчни, а 280 – двуяйчни. Това е позволило да бъдат открити различията в генетичните особености на оралния микробиом у деца, които се развиват в сходни условия.
Учените констатирали, че част от микрофлората действително се наследява, но не онази, която е свързана с поява на зъбни увреждания.
Специалистите заключиха, че с времето процентното съотношение на предаваните от родители на деца микроби намалява, докато броят на свързаните със заобикалящата среда микроорганизми се увеличава. За съдържанието на стрептококи, с които е свързано развитието на кариеси, в устата са отговорни външни, а не наследствени фактори.

chetka zybi

Експертите препоръчват грижите за устната кухина при децата да започнат преди появата на зъбки. По мнението на учените, за разпространението на бактерии по зъбите допринася консумацията на захар.
Те препоръчват като профилактика зъбите да се мият не по-малко от два пъти дневно.

Източник: БТА, lenta.ru

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории