Пай с грухана пшеница
Добави към моето меню
Пай с грухана пшеница
рецепта Йовка Лукова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Пай с грухана пшеница
Необходими продукти:
бакпулвер 1 брой
брашно 2 чаени чаши
ванилия 1 брой
грухана пшеница 250 грама,
захар 1/4 чаена чаша,
канела 1-2 щипки,
100 грама краве масло
30 грама мед
200 грама орехи
портокалова кора 1 брой
шоколадови пръчици 1 опаковка
Тесто за пай:
2 ч. ч. брашно,
1/4 ч. ч. захар,
100 грама масло,
1 ванилия
1 бакпулвер
Начин на приготвяне:
Маслото се нарязва на кубчета, слага се в брашното, заедно със захарта, бакпулвера и ванилията и се замесва тесто, което се охлажда в хладилник за 30 минути.
След това се разточва и се слага в тава за пай, като малко от тестото се отделя за решетка.
Набожда се с вилица и се изпича до златисто на 180 градуса.
Груханата пшеница се сварява и отцежда. Запържва се в маслото. Когато е готова, се прибавят орехите, меда, кората от портокала, канелата.
Сместа се сипва във пая, заделеното тесто се разточва, реже се на ленти и се оформя върху пая, във вид на решетка. Връщаме го във фурната и печем до златист цвят на решетката.
Поръсваме с шоколадови пръчици.